Weigeren nieuw diploma transseksueel discriminerend

30/11/2010 13:24

Commissie Gelijke Behandeling

Een universiteit maakt verboden onderscheid door geen nieuw getuigschrift te verstrekken aan een transseksueel. Dat blijkt uit een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De universiteit weigerde een aangepast diploma te verstrekken aan de transseksueel die bij afstuderen nog vrouw was, maar inmiddels man is.

De man zegt bij sollicitaties hinder te ervaren als zijn diploma zijn voormalige vrouwelijke voornamen vermeldt. De universiteit wil wel een aangepaste afstudeerverklaring verstrekken, maar geen nieuw diploma. Deze verstrekt zij slechts eenmalig; hierop worden nooit uitzonderingen gemaakt.

De CGB oordeelt dat door dit beleid transseksuelen bijzonder worden getroffen. Het argument van de universiteit dat maar één keer een diploma verstrekken fraude tegengaat, weegt hier niet tegenop. Bovendien staat in de wet niet dat een universiteit nooit een nieuw getuigschrift mag verstrekken.

Laurien Koster, voorzitter van de CGB, zegt hierover: "Ook beleid dat voor iedereen geldt, kan onder omstandigheden discriminatie opleveren. De universiteit had moeten onderkennen dat juist een geslachtswijziging reden is om toch het diploma te vervangen. Het is daarom goed dat de universiteit met het ministerie van OCW in overleg is over de wijziging van getuigschriften voor transseksuelen."

Het volledige oordeel is op www.cgb.nl na te lezen.

http://www.cgb.nl