Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

Tilburg, 30-11-2010

Keukenbrand door kordaat optreden van buurman snel onder controle

TILBURG: Brandweer en politie rukten maandagavond 29 november 2010 rond 18.00 uur uit voor een brand in een flat aan het Stadhuisplein (boven Emmapassage). Door kordaat optreden van een medeflatbewoner raakte er niemand gewond.

De bewoonster van de woning was niet thuis toen de brand uitbrak. Een medeflatbewoner rook een sterke brandlucht en ging samen met de huismeester op onderzoek uit. In een woning op de vijfde etage bleek brand te zijn, waarbij sprake was van veel rookontwikkeling.
De melder heeft in de keuken een deken over het vuur op gegooid en zo de ergste vlammen gedoofd. Hij voorkwam daarmee grotere schade. Er is geen gevaar voor overige flatbewoners geweest en niemand behoefde geëvacueerd te worden. In de woning lag een gewonde kat die er zeer slecht aan toe was. Voor het dier werd een dierenarts ingeschakeld. De brand is waarschijnlijk per ongeluk ontstaan. Er was een
boodschappentas op de aanrecht gezet, waarbij de tas in aanraking kwam met de elektrische kookplaat.

Sporen verraden graffiti spuiters

TILBURG: De politie arresteerde maandagavond 29 november 2010 twee 21-jarige graffitispuiters. Het duo werd om 21.50 uur betrapt toen ze over het hekwerk van een rangeerterrein aan de Havendijk klommen. Op het terrein stonden gele stadsbussen geparkeerd. In eerste instantie probeerden de twee mannen aan de politie te ontkomen, toen de agenten ze wilden aanspreken. Ze werden snel achterhaald. In hun rugzakken vonden de agenten spuitbussen met verf. Het spoor in de sneeuw leidde naar leidde naar een gele stadsbus van vervoersmaatschappij BBA. Op de bus stond een verse zogenaamde "tag" geplaatst, die met verf op de autobus gespoten was. De verf was nog nat. In het politiebureau zijn de twee arrestanten vervolgens verhoord. Geconfronteerd met het bewijs konden ze niet anders dan hun illegale bekladdingen te bekennen. Tegen de twee 21-jarige Tilburgers is proces-verbaal opgemaakt. Ze toonden zich bereid om de schade te vergoeden.

Criminelen dringen binnen bij hennepkwekerijen

TILBURG: In de Snelliusstraat werd in de nacht van maandag 29 november op dinsdag 30 november 2010 binnen gedrongen in een hennepkwekerij. Om
01.45 uur kreeg de politie het bericht dat vermoedelijk vijf gemaskerde mannen via de voordeur een woning waren binnen gedrongen. In eerste instantie leek het te gaan om een inbraak.

Toen de politie ter plaatse kwam bleek het om twee naastgelegen huizen te gaan. Bij een woning stond de voordeur open en was het raam van de voordeur vernield. Het leek alsof deze deur met geweld geforceerd was. Op de eerste verdieping van dit pand waren twee kamers ingericht als hennepkwekerijen. Op de tweede verdieping was ook een andere kamer ingericht als wietplantage. De kwekerijen waren allemaal in werking en de planten waren (bijna) oogstrijp.

Volgens omwonenden waren de aanwezige personen naar het naastgelegen huis gevlucht. Ook daar bleek het raak te zijn. Ook in dit pand werden door de politie op de eerste en tweede verdieping in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen. Verder waren in dit huis zeven personen aanwezig, allemaal van Bulgaarse afkomst. Ze zijn respectievelijk 41, 38, 38, 33, 19, 18 en 14 jaar oud. Al deze personen werden door de politie aangehouden en ingesloten op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

De beide panden zijn vervolgens onder bewaking gesteld om bij daglicht nader onderzoek te doen in en rond de beide woningen en de kwekerijen te ontmantelen. Het is nog niet duidelijk wat de bedoelingen waren van de vijf indringers. Bij nader onderzoek bleek het gaan om naar schatting 1100 hennepplanten, over beide woningen verdeeld.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak
stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Twee auto's uitgebrand

TILBURG: In vroege ochtend van dinsdag 30 november 2010 brandden er twee personenauto's uit in Tilburg. De politie onderzoekt beide zaken.

In de Bennebroekstraat ontstond om 05.15 uur brand in een geparkeerde groene Toyota Corolla. Brandweer en politie stelden vast dat
voorafgaand aan de brand de achterruit kapot was geslagen. Om 05.55 uur was het opnieuw raak. Dit keer betrof het een gele Peugeot Boxer. De auto stond geparkeerd aan de Batenburglaan. Er was de hele voorafgaande dag niet met het voertuig gereden. Het vermoeden bestaat dan ook dat er mogelijk sprake is van brandstichting. De politie heeft van beide gedupeerden een aangifte opgenomen. De beide voertuigen zijn veilig gesteld voor forensisch onderzoek.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 30-11-2010 14:06 | © Regio Midden en West Brabant |