Gemeente Someren


Tweede leven voor oud Romeinse krijger

romeinse krijger1

Op woensdagavond 24 november heeft burgemeester Veltman in het Archeologiehuis aan de Molenstraat in Someren een reconstructie van het unieke graf van een Romeinse krijger onthuld. Het graf werd in 1991 opgegraven in het plan Waterdael.

Het graf werd tijdens opgravingen in 1991 in het toenmalig nieuwbouwplan Waterdael ontdekt. Volgens de onderzoekers gaat het om een zeer bijzondere begraving van een oud-Somerenaar die rond 20 na Christus met zwaard, scheermes, schaar, kruikamfoor en eten is bijgezet in een 500 jaar ouder grafmonument. Aangenomen wordt dat de krijger tijdens zijn leven in militaire dienst is geweest bij hulptroepen van het Romeinse leger. Na 25 jaar trouwe dienst kwam hij als veteraan terug naar zijn geboortegrond. Waarschijnlijk heeft hij in zijn diensttijd deelgenomen aan diverse veldslagen in het nog niet door de Romeinen onderworpen Germaanse gebied. De reconstructie van het graf is op ware grootte en archeologisch verantwoord samengesteld. Het is met sponsorgeld gefinancierd en opgebouwd door enkele vaklieden, alsmede vrijwilligers van de Heemkundekring de Vonder. Net als de gouden Peelhelm is de Somerense krijger een archeologisch unicum voor deze streken. De reconstructie van het graf is een aanwinst voor het archeologiehuis en de gemeente Someren.

Bezichtiging

Bezoek aan het archeologie huis is mogelijk elke donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en op afspraak voor groepen vanaf 5 personen. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de heer W. v.d. Bosch, e-mail: bwvdbosch@hetnet.nl.