D66

dinsdag 30 november 2010

Stappenplan nodig om homofobie in Europa tegen te gaan

Sophie in 't Veld wil dat de Europese Commissie met een concreet stappenplan komt om de discriminatie van homo- en transseksuelen in Europa verder tegen te gaan.

Realiteit

In 't Veld heeft dit gezegd na afloop van de presentatie van het rapport van het Europees Agentschap voor de Grondrechten. In het rapport wordt de situatie van homo-en transseksuelen in kaart gebracht. In 't Veld: "Het is goed te zien dat het agentschap een leidende rol op zich neemt in de strijd tegen homofobie. Door regelmatig te rapporteren over de situatie in Europa worden we geconfronteerd met de realiteit en zien we dat Europa zich moet blijven inzetten om discriminatie tegen te gaan."

Discriminatie

In het rapport staat onder andere dat bepaalde lidstaten nog steeds homohuwelijken of -partnerschappen niet erkennen. Beperking van vrijheid van vrij verkeer en familiehereniging blijft daardoor bestaan. "In veel Europese landen is de juridische positie van homo- en transseksuelen verbeterd, maar er moet nog meer gedaan worden om discriminatie van tegen te gaan. De Lidstaten moeten nu eindelijk het anti-discriminatiepakket onverkort aannemen."