Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 30 november 2010

UvA geeft transgender nieuwe bul

CvB-voorzitter Van der Toorn blij met besluit van minister

Gepubliceerd op 30 november 2010

De Universiteit van Amsterdam (UvA) reikt zo snel mogelijk een nieuwe bul uit aan transgender Justus. Minister Marja van Bijsterveldt liet de Tweede Kamer woensdag weten onderwijsinstellingen hiertoe in staat te stellen. Ze mogen een nieuw diploma uitgeven aan mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan.

Nadat Justus - als vrouw - bij de UvA afstudeerde, onderging hij een geslachtsverandering. Sindsdien is hij een man. Hij verzocht de UvA een nieuw getuigschrift te geven met zijn nieuwe naam daarop. De UvA stond positief tegenover dit verzoek, maar vond de Wet Hoger Onderwijs op haar pad. Daarin staat dat aan iedere afgestudeerde slechts één keer een getuigschrift mag worden uitgegeven. Sinds jaar en dag verstrekt geen enkele Nederlandse universiteit een tweede getuigschrift.

Woensdagmiddag oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat de UvA ten onrechte geen nieuwe bul uitreikte aan Justus. In de afgelopen weken hebben medewerkers van het Ministerie OCW echter desgevraagd bevestigd aan medewerkers van de UvA dat zij de wet juist interpreteerden. Van Bijsterveldt erkent nu in de antwoorden aan de Kamer dat deze interpretatie door haar ministerie van de wet te strikt is geweest.

Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, is blij met het besluit van de minister. Hij heeft Justus gebeld om het goede nieuws over te brengen. Van der Toorn wil hem feliciteren en complimenteren met het behaalde resultaat.