CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Sancties weerhouden Mottaki van bijwonen conferentie in Den Haag

di 30-11-2010

Omdat zijn vliegtuig niet bijgetankt kon worden op luchthaven Schiphol, heeft de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki deze week verstek moeten laten gaan bij de conferentie van de OPCW. De OPCW is de VN organisatie tegen de proliferatie van chemische wapens, gevestigd in Den Haag. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de reden voor de afzegging van Mottaki was, dat er geen garantie gegeven kon worden dat zijn vliegtuig in Amsterdam kon worden bijgetankt.

Omdat de Amerikaanse regering strafmaatregelen heeft aangekondigd tegen bedrijven die brandstof leveren aan Iran, kan de Iraanse luchtvaartmaatschappij IranAir nog maar op weinig luchthavens bijtanken.

Het CIDI had Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal opgeroepen Iran aan te spreken op de bedreigingen van Teheran jegens Israël en de steun van het Islamitische regime aan terreurgroepen. CIDI-directeur Ronny Naftaniel noemt de weigering het Iraanse vliegtuig bij te tanken een 'positieve ontwikkeling'. Hij riep de Nederlandse regering op een 'hardere lijn' in te zetten tegen de mullahs.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei bij monde van woordvoerder Yossef Levy dat "aanhangers van mensenrechten de Iraniërs onomwonden moeten vertellen dat zij niet gewenst zijn." Het in Den Haag gevestigde Iran Comité, zei dat het ontvangen van Mottaki als een vertegenwoordiger van het Iraanse volk "een belediging zou zijn voor de stad als een internationaal centrum van vrede en rechtvaardigheid." De Iraanse ambassade in Den Haag wilde niet op het voorval reageren.

Volgens verschillende bronnen beschikt Iran over chemische wapens. In plaats van Minister Mottaki werd de conferentie bijgewoond door onderminister Kazzem Qaribabadi.