KNHS

Matthias Alexander Rath de nieuwe ruiter van Totilas 30 november 2010
Matthias Alexander Rath en Totilas

MUHLEN (KNHS) - Het had iets weg van de presentie van een topvoetballer bij een voetbalclub die op het hoogste niveau acteert. Vijftien tv camera's en ruim honderd journalisten maakten op de stoeterij van Paul Schockemöhle de presentatie mee van de nieuwe ruiter van Totilas, Matthias Alexander Rath. "De drager van de Duitse hoop", zo werd de nieuwe combinatie gepresenteerd.

"Ik denk dat Edward Gal heel goed werk heeft geleverd en ik kan alleen maar hopen hem te benaderen in de wijze waarop hij deze zwarte hengst naar drie wereldrecords heeft gereden", zei de pas 26-jarige Rath, nadat hij eerst de tienjarige zoon van Gribaldi in de dressuurbaan aan de media presenteerde. "Dit paard heeft me vanaf het eerste moment een waanzinnig gevoel gegeven en toen ik voor het eerst een pirouette met hem reed barstte ik spontaan in lachen uit, zo'n waanzinnig goed gevoel was dat! Ik ben ongelooflijk blij dat ik dit paard mag rijden".

Volgens Paul Schockemöhle, die Totilas kocht van de familie Visser, was het voor hem snel duidelijk dat vermoedelijk slechts één ruiter in Duitsland optimaal bij deze hengst zou passen. "Ik heb Rath benaderd en gevraagd hem te rijden. Toen hij er een twintig minuten mee aan het werk was geweest zag ik dat dit een goede keuze zou zijn. Pas toen ben ik zakelijk gaan onderhandelen met zijn stiefmoeder, Ann-Katherin Linsenhoff. Ook die onderhandelingen werden positief afgesloten, waardoor wij nu een overeenkomst hebben waarin wij als partners op ooghoogte elkaar gelijken zijn", aldus Schockemöhle.

Opvallend was dat iedereen die bij deze combinatie betrokken is de loftrompet stak over de wijze waarop Edward Gal dit paard naar de wereldtop heeft weten te rijden. "Wat Edward Gal heeft gedaan is werkelijk fenomenaal", aldus Klaus Rath, de vader van Matthias. Daardoor leek de vraag legitiem of er in Duitsland nu meer begrip bestaat voor de wijze waarop in Nederland de dressuurpaarden worden getraind. Paul Schockemöhle antwoordde klip en klaar: "De echte deskundigen hebben nooit en te nimmer de wijze van trainen in Nederland bekritiseerd. Die kritiek kwam van ondeskundige zijde en eerlijk gezegd heb ik nooit enig verschil gezien in de wijze van trainen tussen Nederland en Duitsland. Af en toe neemt men een iets andere weg, maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde".

Matthias Alexander Rath reed de gitzwarte Totilas pas voor de zesde maal tijdens deze perspresentatie en het lijkt erop dat ze elkaar gaan passen. "In de planning wil ik Totilas pas voor het eerst uit gaan brengen in een wedstrijd gedurende het buitenseizoen en dan hoop ik mij te kunnen kwalificeren voor het EK in Rotterdam", aldus Rath. Volgens Paul Schockemöhle, die de grootste privé hengstenhouder van Duitsland is, komt ook bij hem de sport op de eerste plaats. "Sport heeft de eerste prioriteit en dan de fokkerij. Daarbij komt dat er van Totilas reeds voldoende sperma is ingevroren om ook ten tijde van wedstrijden in de wereldwijde vraag naar sperma van deze hengst te kunnen voorzien".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto Matthias Alexander Rath en Totilas door: www.melissen.net