Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Prinses Margriet opent tentoonstelling 'Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst'

30 november 2010 - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet heeft op zaterdag 27 november in het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg de tentoonstelling `Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst' geopend. De tentoonstelling is tot 30 januari 2011 te bezoeken en is beslist een aanrader.

In 2010 wordt op diverse plaatsen in Europa herdacht dat Prinses Marianne 200 jaar geleden werd geboren. Deze veelbesproken dochter van Koning Willem I is vooral bekend om haar liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum en hun buitenechtelijke zoon. Minder bekend is dat de Prinses veel contacten onderhield met diverse kunstenaars en een indrukwekkende kunstverzameling aanlegde. Zij liet een eigen museum bouwen dat ook voor het publiek toegankelijk was. Voor die tijd zeer vooruitstrevend.

Op de tentoonstelling zijn diverse schilderijen uit Prinses Mariannes voormalige collectie voor het eerst in Nederland te zien, waaronder enkele werken afkomstig uit haar voormalige Kasteel Reinhartshausen in Duitsland en Kasteel Camenz in Polen.

Prinses Margriet bij de opening van de tentoonstelling.