Productschap Vis


Wintermosselen om warm van te worden

Wintermosselen om warm van te worden Yerseke, 30 november 2010 - Een grote dampende pan mosselen hoort voor veel mensen bij het begin van de herfst. Maar mosselen zijn er bijna het hele jaar. Voor de donkere wintermaanden heeft de Zeeuwse topchef Edwin Vinke een speciaal mosselgerecht gemaakt. Met een knipoog naar de Thaise keuken presenteren wij dit Wintermosselrecept met Oosterse bite waar je het warm van krijgt.

Dit jaar is de mossel van hele goede kwaliteit. De schelpen zijn goed gevuld en heerlijk vol van smaak. Niet voor niets is er al 27 procent meer mosselen aangevoerd via de mosselveiling in Yerseke.

De winter leent zich bijzonder goed voor lekker, uitgebreid tafelen. We maken het thuis gezellig en besteden meer aandacht aan de gerechten. De maaltijd moet bovendien wat meer voedingsstoffen bevatten dan in andere seizoenen. Met mosselen zitten we dan helemaal goed.

Mosselen zijn eiwitrijk, bevatten veel vitaminen en mineralen en in vergelijking met vlees zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B.

Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat is een van de vijf sterrenkoks uit Zeeland. Dit jaar werd hij door het prestigieuze blad GaultMillau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Edwin Vinke werkt graag met de allermooiste producten uit de Zeeuwse wateren en van het Zeeuwse land. Dit recept met `nieuwe' ingrediënten is volgens de sterrenkok simpel en makkelijk thuis klaar te maken.

Recept Zeeuwse mosselen en citroengras met kokosmelk en koriander

Benodigdheden voor 4 personen

4 kg mosselen

1 ui fijngehakt

1 prei fijngesneden

1 eetlepel fijngesneden gember

1 eetlepel fijngesneden knoflook

1 theelepel fijngesneden rode Spaanse peper
1 theelepel fijngesneden zoute citroen sap en schil van 2 limoenen
2 stengels citroengras

3 eetlepels fijngehakte munt

1 eetlepel fijngehakte koriander

1 theelepel geplette korianderkorrels
½ theelepel kerrie

2 dl kokosmelk

4 eetlepels goede olijfolie
zout

Bereiding

Doe alle groenten, kruiden en specerijen onder in een grote hoge pan doe er de mosselen op, kruid met wat zout en giet er de kokosmelk over. Breng ze aan de kook en laat er een keer goed de kook over gaan, giet er de olijfolie over en schud ze goed op zodat alle groenten en kruiden door de mosselen zitten. Serveer ze met eventueel wat rijst, pasta of verse mie.

Tip: snijd het citroengras in de lengte doormidden en verwijder deze weer na het koken, geeft enorm veel smaak maar is niet eetbaar.