Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht

2 november 2010

Romantiek voor blazerskwintet
Osmosis speelt Reicha en tijdgenoten

Op 30 november debuteert het nieuwe blaaskwintet Osmosis in het seizoen oudemuziek. Het ensemble geeft vijf concerten door heel Nederland met op het programma composities van Anton Reicha en tijdgenoten.

Introductie
"Mijn eerste poging was een mislukking en ik verscheurde die", schrijft Anton Reicha over zijn rol als uitvinder van een gloednieuw genre, het blaaskwintet. Hoewel Giuseppe Maria Cambini 15 jaar vóór hem al drie kwintetten publiceerde, veroverde Reicha er rond 1820 de Parijse salons en zalen mee. In een zoektocht naar de kenmerkende timbres van de vijf instrumenten en hun combinatiemogelijkheden componeerde hij uiteindelijk 24 blaaskwintetten.

Met zijn expressieve stijl inspireerde hij zijn leerlingen - Berlioz, Liszt en Gounod groeiden uit tot de avant-garde van de romantische periode. Osmosis plaatst Reicha tussen zijn tijdgenoten Franz Danzi, George Onslow en Bernard Crusell, in wier composities sporen van de Tsjechische vernieuwer te traceren zijn. Ieder beproefde vanuit zijn eigenheid de mogelijkheden van melodie, ritme en kleur die de instrumentatie te bieden had. Op dezelfde energieke wijze onderzoekt Osmosis nu het repertoire voor blaaskwintet. Begin november verschijnt tevens hun eerste cd met werken van Onslow en Spohr.

Ensemble Osmosis

Kate Clark, fluit
Ofer Frenkel, hobo
Nicole van Bruggen, klarinet
Helen MacDougall, hoorn
Benny Aghassi, fagot

Foto: Nicole van Bruggen (c) Marco Borggreve

Concerten en kaartverkoop
di 30 nov, 20.00 uur Utrecht, Vredenburg Leeuwenbergh wo 1 dec, 20.15 uur Muiden, Muiderslot
do 2 dec, 20.15 uur Westzaan, Zuidervermaning
vr 3 dec, 20.15 uur Deventer, Penninckshuis
za 4 dec, 20.15 uur Vries, Dorpskerk

Kaartverkoop via www.oudemuziek.nl.


Noot voor redactiesIngezonden persbericht