NU'91 symposium Hier trek ik mijn grens!

12/11/2010 06:30

Nu'91

NU'91 organiseert

Symposium Hier trek ik mijn grens!

Hoe kunnen verpleegkundigen en verzorgenden zich wapenen tegen seksuele verzoeken van cliënten?

Dinsdagmiddag 30 november 2010, 13.00 - 17.00 uur

Broedergemeente, Zusterplein 12 Zeist

Het symposium - bedoeld voor een brede groep in de zorg, van verpleegkundigen tot praktijkopleiders - is de afsluiting van de in maart 2010 gestarte campagne over seksuele intimidatie, naar aanleiding van een melding van een 24-jarige studente hbo-v. Zij kreeg van een PGB-cliënt de vraag hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden, met wie de studente meeliep, gaven aan dat zij een dergelijk verzoek inwilligden; zij zagen het als onderdeel van hun zorgtaak. De geschrokken studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij NU'91.

Ruim vijftig mensen hebben inmiddels hun ervaringen gemeld, we hebben honderden steunbetuigingen ontvangen en www.hiertrekikmijngrens.nl is door ruim 10.000 mensen bezocht. De rode lijn in de meldingen is dat cliënten tijdens de verzorging de grens van de verpleegkundige en verzorgenden overschrijden.

Het symposium wordt geleid door Cees Grimbergen, journalist. Na de opening interviewt hij de hbo-v studente, die melding maakte van haar ervaringen. Daarna vertelt Mario van den Ende hoe hij als scheidsrechter in het profvoetbal is omgegaan met intimidatie en op welke manier hij duidelijk zijn grenzen trok.

Verder komen aan het woord Loet Berkelmans van Flekszorg Als seks zorg is, Ad Poppelaars van de Chronisch zieken en Gehandicapten raad en Marja de Louw van de Politie Brabant Zuid-Oost. Deze inleiders belichten het onderwerp van alle kanten en er is voldoende ruimte voor discussie.