Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ISTANPOLI - THEATER UIT ISTANBUL
Ter gelegenheid van Istanbul Culturele Hoofdstad 2010 werden in Istanbul mooie en bijzondere theaterprojecten gerealiseerd, onder meer door garajistanbul. Mustafa en Övül Avkiran, drijvende kracht achter garajistanbul, vroegen verwante theatermakers uit o.a. België en Duitsland om een tijd in Istanbul te komen wonen en werken. Dat resulteerde in een aantal producties waarvan er twee in november en december ook te zien zijn in Nederland. Exclusief in Utrecht en Rotterdam. Zo slaat Istanbul met deze voorstellingen een brug naar het westen.

KASSAS
MUSTAFA EN ÖVÜL AVKIRAN
Rotterdamse Schouwburg, di 30 nov, 20.30 uur
Stadsschouwburg Utrecht, wo 1 en do 2 dec, 20.30 uur

Vroeger had je de 'Kassas', de verhalenvertellers en troubadours die de straten van Istanbul bevolkten. Tegenwoordig zijn het de straatverkopers die de show stelen. Er zijn er honderdduizenden, met ieder hun eigen handel en altijd wel een goed verhaal, een lied of een gedicht. Deze voorstelling, vol muziek en humor, is een ode aan de straatverkoper. Turks gesproken met Engelse boventitels.

HERR DA?ACAR UND DIE GOLDENE TECTONIK DES MÜLLS
RIMINI PROTOKOLL
Rotterdamse Schouwburg, vr 3 en za 4 dec, 20.30 uur Stadsschouwburg Utrecht, ma 6 en di 7 dec, 20.30 uur

Rimini Protokoll maakt documentaire-achtige producties met uitsluitend gewone mensen/amateurs. 'Herr Da?acar...' gaat over de vele mannen die 's nachts in de straten van Istanbul op zoek zijn naar waardevol afval. De makers volgden de mannen op hun tochten door de stad en bekeken die door hun ogen: met een microscopische blik op de vuilnis, waarvan de waarde direct is gekoppeld aan de wereldmarkt - de prijzen voor koper, staal en goud. In de voorstelling spelen drie Koerdische mannen en een zigeunerjongen mee. Er is ook een rol voor een karagöz-speler (traditioneel Turks schaduw-poppenspel). Turks gesproken, met Engelse boventitels.

regie: Helgard Haug en Daniel Wetzel, dramaturgie: Sebastian Bünger, coproductie: garajistanbul, Istanbul 2010, Stadsschouwburg Utrecht, Rotterdamse Schouwburg, Rimini Apparat, HAU Berlin, RUHR 2010 en Vrede van Utrecht

Elk jaar wordt door het Europees Parlement een 'Culturele Hoofdstad van Europa' gekozen ter stimulering van de Europese culturen en de uitwisseling daarvan. Istanpoli is een uitwisselingsproject in het kader van 'Culturele Hoofdstad'. In 2018 wil Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa zijn.Ingezonden persbericht