Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 23 november 2010

Wecycle Pieten geven kinderen recyclingles
Zwarte piet laat groene boodschap achter op Amsterdamse scholen

Op sinterklaasavond krijgen veel kinderen nieuw elektrisch speelgoed, zoals, spelcomputers, mp3-spelers en mobieltjes. Gebruikt speelgoed blijft rondslingeren door huis en verdwijnt daarna helaas vaak in de afvalbak. Wecycle stuurt daarom volgende week 'Wecycle Pieten' naar twee Amsterdamse basisscholen. Deze milieuvriendelijke pieten verzorgen, samen met een medewerker van het Afval Energiebedrijf Amsterdam, een toneelstuk dat de basisschoolleerlingen nog vóór pakjesavond voorlicht over het belang van afvalscheiding en recycling.

Alle Amsterdamse basisschoolscholen konden zich de afgelopen weken inschrijven voor het bezoek van de Wecycle Pieten. Twee scholen zijn de gelukkige winnaars: de Amstelmeerschool in stadsdeel Noord en de Catamaranschool in West krijgen de komende week bezoek van de Wecycle Pieten. De kinderen kunnen hun gebruikte elektrische apparaten meenemen naar school, die in ruil hiervoor een nieuwe camera krijgt. De kinderen krijgen een verrassing.

De pieten leren de kinderen in een speciaal voor Wecycle geschreven toneelstuk wat het belang is van inzameling en recycling. Een medewerker van één van de Amsterdamse Afvalpunten geeft extra uitleg hoe de inzameling van oude elektrische apparaten precies in zijn werk gaat. Daarnaast krijgen alle kinderen een Jekko: de inzamelhulp voor kleine elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen thuis. Ook delen de Wecycle Pieten 'verVanglijstjes' uit waarop de leerlingen elektrische cadeautjes kunnen schrijven, die zij graag vervangen zien worden op pakjesavond. Het verVanglijstje legt kinderen en hun ouders uit dat het belangrijk is om te recyclen in plaats van weg te gooien.

Sinterklaascampagne
Het schoolbezoek van de Wecycle Pieten heeft plaats in het kader van de sinterklaascampagne die Wecycle voert in Amsterdam. Vanaf 15 november tot aan Sinterklaasavond kunnen Amsterdammers een gratis Jekko ophalen bij één van de zes Afvalpunten in Amsterdam (zolang de voorraad strekt). Wecycle ondersteunde de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en de Wecycle Pieten deelden tijdens de intocht verVanglijstjes uit. Kinderen kunnen daarnaast deelnemen aan de sinterklaasgedichtenwedstrijd of kleurplaatwedstrijd op de website van Wecycle: www.wecycle.nl .

Over Wecycle
Wecycle wil iedereen ervan bewust maken dat gebruikte kleine elektrische apparaten (mp3-speler, spelcomputer, föhn, boor, radio, broodrooster, enz.) en spaarlampen niet thuishoren in de afvalbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. "Gooi nooit weg, maar lever in!" is daarom de centrale boodschap van Wecycle, die aangeeft dat het heel normaal en nuttig is ook kleine apparaten en spaarlampen in te zamelen. Meer informatie: www.wecycle.nl.

Over de NVMP
De Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl.

Hyperlinks
www.wecycle.nl
www.nvmp.nl

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht