Evangelische Omroep

Nr. 249
Hilversum, maandag 15 november 2010

CAMERA'S IN DE RECHTBANK
Unieke inkijk achter de schermen bij de rechtbank
De Rechtbank, 30 november 2010 om 22.30 uur op Nederland 1

Vanaf dinsdag 30 november zendt de EO de unieke achtdelige serie De Rechtbank uit.

De Rechtbank is een reallife rechtbankserie vanuit de Rechtbank Utrecht en volgt elf rechters uit alle sectoren van de rechtbank in hun behandeling van zaken. Het is voor het eerst in Nederland dat camera's op deze manier verslag leggen in de rechtbank. Het biedt de kijker een unieke kijk achter de schermen van ons Nederlandse rechtssysteem. Hoe werkt ons rechtssysteem eigenlijk? En hoe is de uitvoering van het rechtssysteem in de verschillende sectoren van de rechtbank? Ook wordt de impact en reactie van diverse betrokkenen in beeld gebracht. Meer informatie en beeldmateriaal staat op www.eo.nl/derechtbank.

Er is momenteel veel te doen rondom de Nederlandse rechtspraak. Maar hoe komen rechters eigenlijk tot hun oordeel? Een unieke serie waarin rechters daar iets over zeggen. De elf rechters die zich voor deze serie laten volgen, praten openhartig over hun vak. De kijkers zien de rechters aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. Per uitzending worden drie zaken behandeld, waarin alle rechtsgebieden aan bod komen: kantonzaken, strafrecht, familierecht, bestuursrecht en handelszaken. Er wordt voor en na elke zaak gesproken met de diverse betrokkenen.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering komt een ruzie in een nachtclub aan bod, die is uitgelopen op een steekpartij. De twee verdachten komen voor en mede aan de hand van bewakingsbeelden wordt bepaald in hoeverre de twee vrienden schuldig zijn aan het neersteken van een Chinese man. Verder aandacht voor Ilona, moeder van twee kinderen en sinds tien jaar gescheiden. In een eerdere rechtzaak is bepaald dat haar ex-man alimentatie moet betalen. Tot op de dag van vandaag heeft Ilona geen cent ontvangen. Vandaar dat ze de familierechter vraagt haar ex-partner een zogenaamde lijfsdwang op te leggen. En tot slot spant de Voetbalvereniging Quick'20 een kort geding aan tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Aanvankelijk mag de club uit Oldenzaal de bekerfinale op eigen terrein spelen. Klein probleem: het hoofdveld is vanwege groot onderhoud volledig omgeploegd. De KNVB geeft nu de tegenpartij het recht de wedstrijd te organiseren, terwijl

Quick '20 denkt dat ze de finale prima op haar bijveld kunnen spelen.
---


Noot voor de redactie,