Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

30 november 2010

Museum De Lakenhal wint Zuid-Hollandse Museumprijs 2010

Op maandag 29 november is in het Rotterdamse Havenmuseum de Zuid-Hollandse Museumprijs 2010 feestelijk overhandigd aan Museum De Lakenhal uit Leiden, door Sipke Jan Bousema, presentator van o.a. Cash op Zolder, Op de Bon en natuurlijk van Museumbende.

Museum de Lakenhal wint de prijs met het onderzoeksproject Werk in Uitvoering. Het museum bezint zich op haar nieuwe positie als museum in de 21ste eeuw en heeft in 2010 de collectie en de verzamelgeschiedenis via een groots registratieproject centraal gesteld. Bijzonder is dat dit project, waarbij duizenden collectievoorwerpen opnieuw worden geregistreerd, voor de ogen van het publiek wordt uitgevoerd. In het museum ziet de bezoeker een industriële rollenbaan, waarop objecten in gele kratten van hun werkstation rollen. Het werk van de medewerkers, registratie en fotografie, wordt hier getoond. De jury prijst dit project om zijn originaliteit: waarom zijn we eigenlijk in Nederlandse musea, waar toch zoveel aan collectieontsluiting wordt gewerkt, niet eerder op dit idee gekomen? Het aantrekkelijke van het concept is vooral gelegen in de breedte ervan. Zowel de gehele museumstaf is betrokken, maar het publiek evenzeer. Door de proefopstellingen beperkt de ontsluiting zich niet alleen tot de collectie gebonden werkzaamheden, maar biedt ook inzicht in de manier waarop het museum zich de komende jaren kan blijven profileren en experimenteren. Werk in Uitvoering is nog tot en met 31 december te zien in Museum De Lakenhal Leiden.

Eervolle vermeldingen
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Stedelijk Museum Schiedam ontvingen tijdens de prijsuitreiking een eervolle vermelding. De Museumprijs Zuid-Holland
Iedere twee jaar wordt door de Vereniging van Musea in Zuid-Holland de Zuid-Hollandse Museumprijs uitgereikt. Een museum dat zich onderscheidt door presentatie, gastvrijheid, activiteiten of anderszins kan daarvoor in aanmerking komen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 4.000,- waarmee het museum dromen kan realiiseren die anders niet waargemaakt konden worden. In de jury van 2010 hadden zitting: Jan Anderson, Mark van Hattem en Coen Schimmelpenninck van der Oije.

Noot voor de redactie,