Gemeente Cromstrijen


TNO verhuist definitief niet naar Cromstrijen

30-11-2010

De voorgenomen verhuizing van TNO Rijswijk en Ypenburg naar de gemeente Cromstrijen is definitief van de baan. De onderzoeksorganisatie TNO, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten hebben dat in een bestuurlijk overleg op 24 november 2010 geconcludeerd. Dit houdt in dat ook een mogelijke vestiging in afgeslankte vorm in Numansdorp van de baan is.

TNO heeft sinds een jaar met de betrokken overheden onderhandeld om een alternatief te vinden voor de verplaatsing van de laboratoria uit Rijswijk en Ypenburg naar Numansdorp. Die verplaatsing is vanwege de afname van defensieopdrachten en de terugvallende markt bedrijfseconomisch niet meer verantwoord. Gebleken is dat TNO de grote opslagbunkers voor explosieven op Ypenburg op termijn kan missen. De bedrijfsactiviteiten kunnen dan worden voortgezet waarbij veel kleinere veiligheidszones geheel binnen het eigen terrein van TNO zullen vallen.

De gemeenten Den Haag en Rijkswijk hebben de bereidheid uitgesproken om de TNO-locaties voorlopig open te houden. Partijen spraken af op korte termijn nadere afspraken daarover te maken. De gemeente Cromstrijen, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu treden in overleg over de consequenties voor de woningbouw in Cromstrijen.