Universiteit van Amsterdam

UVA GEEFT TRANSSEKSUEEL NIEUW DIPLOMA

AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam geeft transman Justus een nieuw diploma, zo liet UvA-baas Karel van der Toorn zojuist telefonisch weten aan Laurens Buijs, de voorzitter van UvA Pride. Het besluit van het College van Bestuur (CvB) is het resultaat van een gesprek dat Van der Toorn had met de minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Eerder vandaag oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat de UvA de uitgifte van een nieuw diploma onterecht heeft geweigerd: Justus werd op alle punten in het gelijk gesteld.

"Het uitgeven van een nieuw diploma mag van de minister, en dat zullen wij dus ook doen", aldus Van der Toorn tegen Buijs. De voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van de UvA zei ook al de voicemail van Justus ingesproken te hebben met het heugelijke nieuws. Eerder deze maand startte UvA Pride een grootscheepse ludieke actie om het College van Bestuur van de UvA over te halen Justus alsnog een nieuw diploma te geven.

Laurens Buijs, voorzitter van UvA Pride, toont zich zeer verheugd met de beslissing van de UvA: "Dit is niet alleen geweldig nieuws voor Justus, maar voor alle andere transseksuelen in Nederland die worstelen met stroperige en transonvriendelijke bureaucratie. Er is nu een precedent geschapen, en dat is een mijlpaal in de emancipatiestrijd van transseksuelen. We willen alle honderden mensen die onze actie zo actief gesteund hebben heel erg bedanken, de positie van de UvA werd ondere andere hierdoor onhoudbaar."

In het begin van dit jaar meldde Justus zich bij UvA Pride, nadat zijn verzoek om een nieuw diploma werd geweigerd door het CvB. Justus studeerde af aan de UvA toen hij nog een vrouw was, en had na zijn geslachtsverandering last van zijn verouderde diploma bij sollicitaties. Bemiddeling van UvA Pride mocht niet baten, waarna het LGBT-netwerk Justus adviseerde om naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) te stappen. Tijdens dit proces kwam aan het licht dat dat de UvA geen juridische basis had om uitgifte van een nieuw diploma te weigeren. UvA Pride verspreidde toen in samenwerking met universiteitskrant Folia 13.000 ludieke posters waarop gesuggereerd werd dat Karel van der Toorn vroeger zelf als vrouw door het leven ging. De petitie die het CvB opriep om alle juridische tegenwerking te staken en Justus zo snel mogelijk een nieuw diploma te geven werd 1.200 keer ondertekend.

Zie ook www.uvapride.nl