Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht, Haarlem/ Apeldoorn 30 november 2010

Gouden tip Kinderklimaattop: fietsend je mobiel opladen

Bijna vijftig kinderen uit heel Nederland kwamen maandag samen tijdens de derde Kinderklimaattop. Na het ontvangst door gastheer gedeputeerde Bart Heller, gaf staatssecretaris Atsma de aftrap. Tijdens de bijeenkomst hielden de kinderen zich bezig met onderwerpen als klimaatverandering, duurzame energie, duurzame mobiliteit en energiebesparing. Aan het eind van de middag presenteerden de deelnemers de gouden tip voor een duurzamer Nederland.

Als gouden tip werd 'Fietsend je mobiel opladen' gekozen, waarbij het idee van de kinderen is om de energie die je opwekt bij het fietsen, op te slaan in een accu. Hiermee kan je vervolgens je mobiele telefoon of MP3-speler opladen. Juryvoorzitter Heller prees het idee om verschillende redenen: "Het is een nieuw en fris idee. Omdat je toch al aan het fietsen bent, kost het geen extra inspanning en bovendien is fietsen gezond. Daarnaast denken wij dat dit idee ook echt uitvoerbaar is." Staatssecretaris Atsma beloofde het idee mee te nemen naar de internationale klimaattop in Cancun en de klimaatgezant van het Rijk zegde toe het idee te gaan bespreken met de drie grootste fietsfabrikanten van Nederland. Daarnaast werd duidelijk dat de kinderen veel belang hechten aan duurzaamheid op school, zowel in de lessen als in de praktijk.

64.300 Leerlingen
De kinderen vertegenwoordigden deze dag de 64.300 basisschoolleerlingen die in september tijdens de 'Europese Mobiliteitsweek' Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend, steppend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. In totaal zijn in Nederland 601.500 groene voetstappen verzameld. De bijna 2,7 miljoen Europese Groene Voetstappen worden 1 december in Cancun aangeboden aan Christiana Figueres, secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau UNFCCC. Tijdens de Kinderklimaattop konden de leerlingen via een live verbinding met Cancun al hun vragen stellen aan twee VN-jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling.

Het Klimaatverbond
Groene Voetstappen en de Kinderklimaattop zijn een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland ondersteund door de Natuur- en Milieu- Educatiecentra. Het Klimaatverbond is een dynamisch netwerk van meer dan 145 gemeenten, elf provincies en twee waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Dit jaar was de provincie Noord-Holland gastheer van de derde Kinderklimaattop. Remko van Meerendonk en Ralien Bekkers (beiden van de Nationale Jeugdraad) zorgden voor het contact met de VN-jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling in Cancun, Gabe van Wijk en Michaela Hoogenboom. Zij zijn te volgen via hun blog op blog: http://www.youtube.com/watch?v=V3UbKd1YWgM of via Twitter @gabevanwijk & @Mhogenboom.