Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 november 2011

Parkeerdek 'De Kazerne' tijdelijk gesloten

De gemeente Alkmaar heeft het parkeerdek van 'De Kazerne' tijdelijk gesloten. Het dek is te glad en daardoor niet toegankelijk voor auto's. De warmte-koude installatie, die het dak vorstvrij moet houden, moet nog ingeregeld worden. Als deze is aangepast aan de huidige weersomstandigheden, is het dak weer toegankelijk. Verwacht wordt dat dat binnen enkele dagen het geval is.

Het nieuwe parkeerdek op de brandweerkazerne aan de Helderseweg, werd in augustus officieel in gebruik genomen en biedt plaats aan bijna negentig personenauto's. Ook vergunninghouders uit de Spoorbuurt kunnen gebruik maken van 'De Kazerne'. Zij kunnen, zolang het dak niet toegankelijk is, gebruik maken van parkeergarage 'Kanaal Schiereiland'. Deze garage ligt op een steenworp afstand van 'De Kazerne'.

Warmte-koude opslag

Bij de bouw van de parkeergarage zijn investeringen gedaan voor zogenoemde warmte-koude opslag. Hiervoor zijn twee diepe bronnen geboord (120 meter). In deze bronnen wordt in de zomer warm water opgeslagen, wat op het parkeerdek wordt opgevangen. In de winter wordt het warme water opgepompt en benut voor het voorverwarmen van de verwarmingsinstallatie en het vorstvrij houden van het parkeerdek en de oprit. In de winter wordt koud water opgeslagen. In de zomer wordt dit benut voor de koeling van de kantoorruimtes.

De (extra) investeringen die voor 'De Kazerne' zijn gedaan om het een duurzame garage te maken, worden naar verwachting binnen zeven jaar terugverdiend.