Franse energieproducent EDF nalatig in veiligheidsbeleid

INSERM, het nationale onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid in Frankrijk, luidt de noodklok over het beleid van 's werelds grootste energieproducent EDF. Het Franse energieconcern wil binnenkort een nieuwe kerncentrale in Nederland bouwen. In eigen land ligt EDF onder vuur omdat ze volgens onderzoeksinstituut INSERM de veiligheidsvoorschriften met voeten treden. Frankrijk kent jaarlijks ruim duizend incidenten met kerncentrales die onder het beheer van EDF vallen. Annie Thébaud-Mony, directeur van INSERM, heeft grote zorgen over EDF: "Ik ben bang voor ongelukken, grootschalige ongelukken."

Volgens INSERM laat EDF het smerigste werk, waar veel straling bij vrijkomt, opknappen door werknemers met kortlopende contracten en door onderaannemers. Gevolg van dit beleid is een veelvoud aan nucleaire incidenten. Het onderzoeksinstituut is zeer kritisch over het beleid van EDF. " De prioriteit van de EDF ligt bij het verdienen van geld, het bedrijf bekommert zich nauwelijks om het toenemend aantal arbeidsongevallen en de gevolgen daarvan voor de medewerkers zelf maar ook de rest van de bevolking buiten de centrale", aldus Thébaud-Mony.

Voormalig nucleair ontsmetter Philippe Billard werkte bij een onderaannemer die het smerige werk voor EDF doet. Het gaat daarbij onder andere om het schoonmaken van de reactorkern, een klus waarbij zeer veel straling vrij komt. Billard stelde de afgelopen jaren vele misstanden aan de kaak. "We lopen op een dun koord, op een dag gebeurt er gewoon iets dat grote gevolgen zal hebben voor het hele land", aldus Billard die inmiddels op non-actief is gesteld.

Voorbeelden van incidenten binnen het EDF-concern zijn het weglekken van radioactief afvalwater, werknemers die radioactief besmet raken en het zeer slordig omgaan met veiligheidsvoorschriften. EDF hoopt in deze kabinetsperiode een bouwvergunning voor een nieuwe kerncentrale in Nederland te verkrijgen.

Uitzending dinsdag 30 november 2010 om 18.15 uur op Nederland 1


Noot voor redacties

Voor meer info (