D66

dinsdag 30 november 2010

Kabinet, doe alles tegen files!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur & Milieu) alles uit de kast haalt om files te bestrijden. De sociaal-liberaal vraagt het kabinet vandaag tijdens de begrotingsbehandeling om een speciale filebrief. Verhoeven: "Het is tijd voor een totaalpakket tegen files met maatregelen die verder gaan dan asfalt alleen." In ieder geval VVD, PvdA en ChristenUnie steunen het voorstel van Verhoeven.

Frustrerend en duur

Verhoeven wil op basis van de filebrief een filedebat voeren met de Tweede Kamer. "Files zijn niet alleen frustrerend. Ook kosten ze jaarlijks 3 miljard euro. We moeten paal en perk stellen aan dat ellendig lange wachten om van a naar b te reizen. Samen met veel Nederlanders wil D66 van de minister weten hoe het kabinet de files serieus gaat aanpakken," aldus de sociaal-liberaal.

Geen beweging

De kabinetspartijen beloofden in hun campagnes Nederland weer in beweging te krijgen. Maar inmiddels is Nederland kampioen van de stilstand. Door de bezuinigingen komt er geen extra geld vrij voor wegen. Verhoeven wil dat er nu ook echt naar andere oplossingen wordt gekeken: "De Nederlandse snelwegen zitten muurvast. D66 wil de files aanpakken door de vervuiler te laten betalen per gereden kilometer. Het openbaar vervoer moet aantrekkelijker door het vaker, verder en veiliger te laten rijden." Daarnaast wil het D66-Kamerlid het bedrijfsleven verder stimuleren om mensen meer thuis te laten werken. Door snelle internetverbindingen aan te leggen en te zorgen dat het gemeentehuis vroeger open gaat. Verhoeven: "Dat is aanpakken. Wij willen de files nu echt in beweging krijgen."