Raad van State


dinsdag 7 december 2010
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend aan E.On voor een nieuwe productie-eenheid van de kolencentrale aan de Coloradoweg op de Maasvlakte. Omdat het bestemmingsplan deze nieuwe eenheid niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het plan verleend. De vergunning maakt het mogelijk het aantal productie-eenheden uit te breiden van twee naar drie. Om te voorkomen dat drijfafval en vissen in de waterinlaat van de nieuwe eenheid stromen is een scherm in het water aangebracht. De rechtbank in Rotterdam heeft in december 2009 een eerder beroep van Greenpeace tegen de vergunning gegrond verklaard, omdat de vergunning in strijd met het bestemmingsplan zou zijn verleend. E.On en het gemeentebestuur bestrijden dat. Daarom komen zij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook Greenpeace komt in hoger beroep. Zij is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat deze vrijstelling voor de nieuwe productie-eenheid kon worden verleend. Zie ook de zaken met zaaknummers 200901310/1 en 200901311/1 die de Raad van State maandag 6 december om 10.00 uur op zitting behandelt. Die zaken gaan twee natuurbeschermingswetvergunningen voor de elektriciteitscentrales van E.On en Electrabel op de Maasvlakte. Verder behandelt de Raad van State op 7 december om 11.15 uur de zaken met zaaknummers 200808574/1 en 200808317/1. Die zaken gaan over een andere
natuurbeschermingswetvergunning voor E.On. (zaaknummer 201001056/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Breda van het bestemmingsplan 'Steenakker, Stadionstraat'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het Rat Verlegh-stadion, beter bekend als het stadion van voetbalclub NAC, met 6.000 zitplaatsen uit te breiden. De gemeente wil hierbij direct de veiligheidssituatie rondom het stadion aanpakken. Om het gebied ook buiten de wedstrijden van NAC intensiever te gebruiken worden ook kantoren, een megasupermarkt en grootschalige detailhandel mogelijk gemaakt. De Vereniging Retail Platform verzet zich tegen de komst van de winkels bij het stadion. Zij vrezen dat de winkels in de binnenstad van Breda hierdoor minder winkelend publiek zullen trekken. In het bijzonder verzetten zij zich tegen de komst van een supermarkt van 6.000 m2. Bovendien zou het plan vooral zijn ingegeven vanuit de wens om NAC Breda te redden, in plaats van een visie om de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te verbeteren. Daarom is zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. HEJA Projectontwikkeling is ook in beroep gekomen tegen het plan. Beide partijen verzoeken de Raad van State het plan voorlopig te schorsen in afwachting van de behandeling van hun beroepen. (zaaknummers 201008612/2 en 201008612/3)
10.45 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft verleend aan Stichting Exodus voor een opvanghuis voor (ex )gedetineerden aan de Herenweg in Alkmaar. In het opvanghuis kunnen maximaal 14 ex-gedetineerden met een beperkt strafrestant onder begeleiding resocialiseren. Het gebouw waar het opvanghuis wordt gevestigd had oorspronkelijk een agrarische bestemming, maar is jarenlang als jongerencentrum in gebruik geweest. Twee inwoners van de gemeente zijn het niet eens met de komst van het opvanghuis. Zij vinden dat het gemeentebestuur beter had moeten kijken naar andere locaties waar betere sociale controle mogelijk is. Bovendien vinden zij dat het gemeentebestuur onvoldoende aandacht heeft besteed aan de nadelige gevolgen van het opvanghuis voor de omgeving. Daarbij wijzen zij erop dat het opvanghuis naast een fietspad ligt waarvan veel jongeren gebruik maken op weg naar voetbalclub 'Kolping Boys'. De rechtbank in Alkmaar heeft in april 2010 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004783/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Tilburg van het bestemmingsplan 'Piushavengebied 2009'. De gemeente wil het gebied rondom de Piushaven ontwikkelen tot een aantrekkelijk gemengd woon- en werkgebied. In het gebied komen ongeveer 2.000 woningen en 80.000 m² aan detailhandel, dienstverlening en horeca. De voormalige AaBefabriek wordt herontwikkeld tot een groot winkelcomplex. Om de bereikbaarheid en ontsluiting van het nieuwe woon-werkgebied te verbeteren is de aanleg van een nieuwe weg met bijbehorende brug over de Piushaven noodzakelijk. Verder is voorzien in de aanleg van het Havenpark. Corio Nederland B.V. en de Winkeliersvereniging Pietervreedeplein zijn tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De winkeliersvereniging is bang dat het winkelaanbod in het nieuwe stadsdeel nadelige gevolgen heeft voor het noordelijker gelegen winkelgebied rondom het Pietervreedeplein. Beide partijen verzoeken de Raad van State het plan voorlopig te schorsen in afwachting van de behandeling van hun beroepen. (zaaknummer 201009590/2)

11.15 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een uitbreiding van de elektriciteitscentrale van E.On op de Maasvlakte. De op kolen en biomassa gestookte centrale krijgt een extra productie eenheid. De vergunning is nodig omdat de elektriciteitscentrale in de buurt ligt van het beschermde natuurgebied 'Voordelta'. Greenpeace en de Faunabescherming zijn het niet eens met de vergunning. Omdat het provinciebestuur in twee aparte besluiten heeft beslist op de bezwaren van Greenpeace en de Faunabescherming, komen de organisaties ieder in beroep tegen hun 'eigen' besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Greenpeace meent dat het provinciebestuur de vergunning heeft verleend zonder precies te weten wat de nadelige gevolgen zijn van de uitbreiding van de centrale voor de Voordelta. Greenpeace vreest met name voor geluidsoverlast voor de zeehonden in het gebied. Ook zou de koelwaterinlaat voor de centrale veel vissen 'inzuigen'. De Faunabescherming vreest ook voor negatieve gevolgen voor de zeehond, maar is daarnaast ook bang dat de kleine mantelmeeuw en de bruinvis zullen lijden onder de uitbreiding van de centrale. Zie ook de zaken met zaaknummers 200901310/1 en 200901311/1 die de Raad van State maandag 6 december om 10.00 uur behandelt. Die zaken gaan over twee andere natuurbeschermingswetvergunningen voor de elektriciteitscentrales van E.On en Electrabel op de Maasvlakte. Verder behandelt de Raad van State op 7 december om 10.00 uur de zaak met zaaknummer 201001056/1. Die zaak gaat over de bouwvergunning voor de uitbreiding van de elektriciteitscentrale van E.On. (zaaknummers 200808574/1 en 200808317/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Brunssum van het bestemmingsplan 'Schutterspark'. Het Schutterspark is een openbaar park, dat in 1925 is aangelegd door de Staatmijnen. In het park zijn diverse recreatieve voorzieningen, maar centraal in het park staan drie verouderde pompgebouwen. De gemeente wil deze 'upgraden' en een nieuwe functie geven. Zo wil de gemeente naast de ingang van het zogenoemde 'blotevoetenpad' een bezoekerscentrum bouwen met een boomkronenpad, een flightline (een soort kabelbaan) en een toren. De gemeente wil hiermee de bestaande recreatieve voorzieningen versterken en het behoud van het park verzekeren. De afdeling Brunssum & Onderbanken van IVN is het niet eens met de nieuwe plannen voor het park. Zij vindt dat de nieuwe plannen voor het park het groen te veel aantasten. Daarom is de vereniging tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007854/2)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van een uitwerking van het bestemmingsplan 'Zitterd Revisited' van de gemeente Sittard-Geleen. Het gaat om het uitwerkingsplan voor de locatie Paardestraat. Het plan heeft betrekking op het gebied bij de hoek Paardestraat/Odasingel in Sittard. Het maakt de bouw mogelijk van een woontoren met ondergrondse parkeergarage. Twee inwoners uit Sittard zijn het niet eens met het uitwerkingsplan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het goedkeuringsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008714/2)