Gemeente Dongen

Maatregelen tijdens Oud & Nieuw in gemeente Dongen

Publicatiedatum: 8-12-2010

In de gemeente Dongen verloopt de jaarwisseling meestal zonder noemenswaardige incidenten en die traditie willen we graag in ere houden! Daarom heeft de gemeente Dongen samen met de politie, brandweer en Buro Halt maatregelen getroffen om oudejaarsnacht ook dit jaar weer goed te laten verlopen. In het opgestelde plan van aanpak zijn afspraken gemaakt over het houden van toezicht en het veilig afsteken van vuurwerk. Ook worden er schadebeperkende maatregelen getroffen.

Vuurwerk afsteken
Bij de jaarwisseling hoort een knallend einde van het jaar met schitterend vuurwerk. Vuurwerk is mooi, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Steek het dan ook altijd volgens de voorschriften af om te voorkomen dat je jezelf, of iemand anders, ermee verwond. Vuurwerk afsteken is uitsluitend toegestaan van oudejaarsdag 10.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Schadebeperkende maatregelen
De gemeente Dongen neemt van te voren schadebeperkende maatregelen om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. Op deze manier worden de gemeentelijke eigendommen in het openbare gebied beschermd Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van 450 prullenbakken in de gemeente Dongen. Ook is er een brief gestuurd aan alle aannemers met het verzoek om geen (kwetsbare) bouwmaterialen buiten te laten staan. Op deze manier willen we voorkomen dat eventuele vandalen ermee aan de haal gaan of dat er ongelukken gebeuren.

Opruimen vuurwerkafval
Vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is leuk, maar geeft ook veel troep. Zelf opruimen hoort er dan ook bij. Op die manier ziet het er snel weer opgeruimd uit en blijft er geen gevaarlijk vuurwerkafval rondslingeren. Gewoon even doen dus!

Toezicht
De politie houdt tijdens de jaarwisseling toezicht en staat paraat wanneer er toch ingegrepen zou moeten worden. Uiteraard staat ook de brandweer stand-by. Verder zijn er met de horecagelegenheden in de gemeente Dongen afspraken gemaakt over de sluitingstijd. De horecagelegenheden die een vergunning hebben aangevraagd mogen tot 04.00 uur geopend zijn.

Veiligheid op straat
Landelijk gezien is in 2009 65% van de werknemers met een publieke taak zoals hulpverleners, handhavers en dienstverleners, slachtoffer geworden van ongewenst gedrag. Denk hierbij aan agressie, beledigingen en intimidaties. Helaas mondt dit soms zelfs uit in lichamelijk geweld. In de gemeente Dongen zijn hiervan gelukkig geen gevallen bekend. Laten we dat ook dit jaar weer zo houden!

Rest ons nog om iedereen fijne feestdagen en een geweldige jaarwisseling toe te wensen!