Gemeente Zwolle

Zwolle gaat aan de slag met leisure

De gemeente Zwolle wil landelijk meetellen op leisure gebied. Op dit moment heeft Zwolle een matig aanbod aan vrijetijdsbestedingen en is de Zwollenaar hiervoor grotendeels aangewezen op andere steden.

De gemeente heeft daarom de ambitie uitgesproken om de regiofunctie op het gebied van leisure te vervullen en het aanbod zoveel mogelijk te clusteren. Om dit te bereiken gaat Zwolle aan de slag met een nieuw beleidskader leisure.

Met de vestiging van leisure wordt niet alleen voorzien in de vrijetijdsbehoefte van Zwollenaren en bezoekers van de stad, het biedt ook op economisch gebied kansen. Nederlanders besteden zo'n 25% van hun vrij besteedbaar inkomen aan leisure activiteiten. Bovendien biedt de leisuresector werkgelegenheid, vooral voor lager opgeleiden.

Onderzoek

Om te komen tot een beleidskader, heeft de gemeente onder andere door een gespecialiseerd bureau (ZKA) het aanbod van de markt in kaart laten brengen en een onderzoek onder het Zwols burgerpanel uitgezet.

De uitkomsten van dit onderzoek (1250 reacties) geven een goed beeld van de vraag naar leisure. Zwollenaren zijn in het algemeen wel tevreden over het aantal voorzieningen in de stad. Voorzieningen die naar de mening van de Zwollenaren welkom zijn, zijn een outletcentrum, een megabioscoop, een wellnesscentrum en een kinderparadijs.

De ondervraagden zijn van mening dat de aanwezigheid van leisurevoorzieningen de aantrekkingskracht en het imago van Zwolle zullen vergroten.

Geschikte locaties

Als meest geschikte locaties voor leisure geeft bureau ZKA aan: de rand van de binnenstad voor sfeergerichte leisure, Voorsterpoort voor doelgerichte leisure, De Vrolijkheid als alternatief voor Voorsterpoort voor sport, spel en adventure, Hessenweg voor groene leisure met bovenregionale functie en Wijthmenerplas voor groene leisure met regiofunctie.

De adviezen van ZKA worden nog verder onderzocht en uitgewerkt. De gemeente wil het beleidskader leisure in het voorjaar van 2011 gereed hebben.