Gemeente Oldebroek

Aan de slag met burenruzies; Gemeente op zoek naar buurtbemiddelaars

Vanaf 1 januari 2011 start Buurtbemiddeling ook in de gemeente Oldebroek

Buurtbemiddeling is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Oldebroek, Nunspeet en Elburg en de woningcorporaties deltaWonen, Omnia Wonen en UWOON. Met dit project werken partijen aan een beter, gezelliger en gezonder leefklimaat in Oldebroek, Elburg en Nunspeet. 'Het gaat erom mensen bij elkaar te brengen', zegt Nanda, vrijwilliger. 'Ze zelf naar een oplossing laten zoeken, waar ze samen tevreden mee zijn. En... de oplossing is soms zo simpel.’

Wat is Buurtbemiddeling?
Buurtbemiddeling helpt om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is de bedoeling dat de ruziënde partijen onder begeleiding van de bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun problemen oplossen dan dat een andere partij een oplossing oplegt. Zo is de kans groter dat een probleem blijvend is opgelost. Uiteraard hebben de bemiddelaars geheimhoudingsplicht.

Voor wie is Buurtbemiddeling?
Inwoners van de gemeenten Oldebroek, Nunspeet en Elburg die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen, kunnen zich aanmelden voor buurtbemiddeling. Ook woningcorporaties, politie en andere organisaties kunnen problemen tussen buren of buurtgenoten aanmelden. Buurtbemiddeling is gratis. Wel wordt verwacht dat partijen meedenken over een acceptabele oplossing voor iedere partij en dat hier aan wordt meegewerkt.

Hoe werkt Buurtbemiddeling?
U neemt contact op met Buurtbemiddeling en legt kort uit wat er aan de hand is. Als de projectleider verwacht dat het conflict door bemiddeling op te lossen is, vormt deze een team van twee bemiddelaars. Vervolgens leggen de bemiddelaars contact met beide partijen en proberen samen met de partijen tot een bemiddelingsgesprek te komen. Dit gesprek vindt plaats op neutraal terrein onder leiding van de twee bemiddelaars. In dit gesprek worden wensen voor verbetering aangegeven en concrete verbeteringsafspraken worden desgewenst vastgelegd op papier. Na een aantal weken nemen de bemiddelaars opnieuw contact op met beide partijen om te horen of de gemaakte afspraken goed verlopen.

Bemiddelaars/vrijwilligers gezocht!
Om te starten in Oldebroek zijn er tenminste 8 vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen zich bij projectleider Hettie Schoonhoven. Stuur een mail naar buurtbemiddelingnunspeetelburg@nunspeet.nl of bel 0341 - 259 433.De training staat gepland voor half januari 2011.

Meer informatie en contact
Hebt u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, neem dan contact op met Hettie Schoonhoven Kijk voor meer informatie over buurtbemiddeling op www.oldebroek.nl. Daar staat een link naar www.buurtbemiddelingnunspeetelburg.nl. Ook kunt u vanaf 1 januari 2011 langs komen op woensdag tussen 09.00 en 10.00 uur, Servicepunt Wonen-Welzijn-Zorg Wezep, Zuiderzeestraatweg 498a in Wezep.

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 06-12-2010