Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Juridische vraagstukken voor de RvC'
Datum: Donderdag 09 december 2010
Tijd: 09:30 - 17:30
Lokatie: Grand Kasteel Woerden, Woerden

OM UW KENNIS TE VERGROTEN VAN DE JURIDISCHE ASPECTEN DIE VOOR DE COMMISSARIS BELANGRIJK ZIJN EN UW ALERTHEID AAN TE SCHERPEN; OOK BIJ HET INRICHTEN VAN HET TOEZICHT OP VERBONDEN RECHTSPERSONEN.

Inhoud
Als commissaris krijgt u te maken met tal van vraagstukken die ook een juridische component hebben. Het gaat onder meer om de positie van de RvC en zijn leden, de positie van de bestuurder en hoe het toezicht op verbonden rechtspersonen is geregeld. Ook de aansprakelijkheid van commissarissen en bestuurders komt aan bod. Ervaren juristen voorzien u tijdens de workshop van relevante informatie. Zij bespreken met u de vragen uit uw praktijk om uw gevoel voor de rechtspraktijk en voor de rol van de commissaris te vergroten.

RvC en bestuur. Hoe verhoudt de RvC zich tot de bestuurder? Wanneer zit je als commissaris op de stoel van de bestuurder en wanneer kan je worden verweten juist te veel op afstand te staan? Wat houdt een goedkeuringsbesluit in? Wat gebeurt er als de bestuurder geen goedkeuring vraagt wanneer dat wel verplicht is? Wanneer ben je aansprakelijk, als collectief en als individu?
Tal van vragen zijn er ook over de RvC als werkgever van de bestuurder. De bestuurder heeft een dubbele rechtspositie: hij is bestuurder van de stichting/vereniging én werknemer. Wat heeft dat voor implicaties? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke bestuurder bij een meerhoofdig bestuur?

Verbonden rechtspersonen. Het werken met verbonden rechtspersonen (ook wel verbindingen genoemd) is voor woningcorporaties niet nieuw. Nieuw is wel de aandacht voor goed bestuur van en toezicht op deze verbonden rechtspersonen. De governance code heeft daar zelfs een bepaling aan gewijd (II.1.2.) Hoe kan het toezicht op verbonden rechtspersonen worden geregeld? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende mogelijke constructies?

Specifieke aspecten voor de woningcorporatie. In de workshop wordt ook ingegaan op wet- en regelgeving die specifiek is voor woningcorporaties, onder meer de Woningwet en het BBSH. Juist in deze specifieke regelgeving voor woningcorporaties worden veel veranderingen verwacht.

U ontvangt tijdens de workshop een reader met relevante publicaties.

Het betreft een workshop uit de categorie 'Verdieping' die verdergaande kennis en inzicht biedt gericht op onderdelen van de functie van de commissaris.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel