Erasmus Universiteit Rotterdam

Lezing: Het bewogen jaar van de euro

Datum
Van: 09 december 2010 19:30
Tot: 09 december 2010 22:00

---

Locatie:
De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam

Toelichting
De lezing prof. Szász, ingeleid door prof. dr. Ko Colijn, hoogleraar internationale betrekkingen aan de EUR. Na afloop The Grapes of Wrath (VS, 1940)Oscarwinnende film over de gevolgen van de Grote Depressie in de jaren '30 van de twintigste eeuw, ingeleid door Peter Bosma, cinematheekprogrammeur van bioscoop LantarenVenster te Rotterdam. Organisatie: Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam & Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken, i.s.m. de Unie

Klapt de euro of niet?

In de lezing van prof. dr. André Szász, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank, staat het bewogen jaar van de euro centraal en schept hij helderheid in het verwarrende web van machtsrelaties dat door de eurocrisis is gesponnen. Is de crisis ontstaan door toedoen van de schuldenlast van minder solide staten, of zijn vooral de speculaties op en geruchten over staatsobligaties de ware oorzaak?

Szász gaat in op de toekomstscenario's voor de euro: Klapt de euro uit elkaar, of wegen de voordelen van een gemeenschappelijke munt toch op tegen de nadelen? Komt er een tweedeling tussen "rijke" lidstaten die een `Nieuwe Euro' zullen gaan hanteren en `arme' lidstaten die de huidige euro aan zullen houden? Of is een ander scenario denkbaar, waarin de Duitse mark weer een belangrijke munteenheid wordt?

Na Griekenland moet nu ook Ierland miljarden lenen bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Het lijkt een kwestie van tijd voordat ook Portugal en Spanje zullen volgen, en zelfs over Frankrijk, een van de grootste spelers in Europa, wordt gespeculeerd als mogelijk slachtoffer van euro-pech. Ondertussen lijkt Duitsland, de belangrijkste economische macht van de Euro-zone, het niet meer te zien zitten om altijd de reddende engel te spelen. En laat Medvedev weten zeer bezorgd te zijn over de toekomst van de euro, en sluit hij niet uit dat Rusland, als niet EU-land, Europese staten in moeilijkheden te hulp zal schieten.