Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. drs. C. van Egmond

Titel proefschrift
"Science and Policy in Interaction"

---

Promotors:
Prof.dr. R.A. Bal

---

Datum
09 december 2010 09:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Bruikbare kennis voor beleid vereist onderhandelen wetenschappers en beleidsmakers

Kennis die van belang is voor beleid, is dat vooral na onderhandelingen tussen wetenschappers en beleidsmakers. Dat stelt Stans van Egmond in haar proefschrift Science and policy in interaction: On practices of science and policy interaction in policy-making in health care. Van Egmond promoveert donderdag 9 december 2010 bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van Egmond verkent in haar proefschrift aan de hand van praktijkgevallen - het project zorgmodel bij het Centraal Planbureau (CPB) en de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het RIVM - hoe wetenschappers en beleidsmakers bruikbare beleidsfeiten maken voor de zorgsector.

Wetenschappers gebruiken verschillende strategieën om ervoor te zorgen dat hun kennis ook daadwerkelijk door beleidsmakers wordt gebruikt. De `inclusiestrategie' betrekt zo veel mogelijk experts bij de totstandkoming van de rapporten. Het centrum VTV van het RIVM zet bijvoorbeeld de discussie tussen experts in als instrument om tot wetenschappelijk gezagrijke uitspraken te komen. De `exclusiestrategie' weert afwijkende kennis juist af. Deze strategie is bijvoorbeeld bij het project van het CPB gehanteerd.
De uitdaging is verder om zo dicht mogelijk bij beleid te komen, zonder de schijn van belangenverstrengeling te wekken. Hoe nabij dat is, verschilt per adviesorgaan. Daarvoor worden gereedschappen ingezet die bijdragen aan de betrouwbaarheid en de autoriteit van de kennis. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van mathematische modellen.

Dergelijke gereedschappen worden ook ingezet voor de technische uitvoering van beleidsprogramma's. Een voorbeeld is het `risicovereveningsmodel' dat marktwerking in de zorg ondersteunt door het gedrag van verzekeraars te sturen. Het betekent dat een beleidsprogramma, zoals marktwerking, net zo effectief is als de gereedschappen waarmee het beleidsprogramma wordt uitgevoerd. Het nadeel is dat zulke modellen moeilijk leesbaar zijn voor niet-experts en dat ingebouwde normatieve veronderstellingen over de sociale werkelijkheid buiten de politieke discussie blijven. Dat betekent dat beleidsmakers en politici een actievere houding moeten aannemen ten aanzien van de vorm van dergelijke gereedschappen. Alleen dan kan bruikbare kennis ontstaan.