Wetterskip Fryslân

afstromen boezem

Wetterskip Fryslân start met afstromen boezem

woensdag, 8 december 2010

Op donderdag 9 december start Wetterskip Fryslân gedoseerd met het afstromen van de Friese boezem. Het waterschap bereidt zich voor op de verwachte dooiperiode. Ook het malen van water uit de polders gaat door op de plaatsen waar dat nodig is. Wetterskip Fryslân anticipeert hiermee op een mogelijk nieuwe vorstperiode na het weekend.

Definitieve dooi verwacht

De weermodellen laten een definitieve dooiperiode zien. Dan komt de temperatuur zowel overdag als 's nachts niet meer onder het vriespunt. Het waterschap bereidt zich voor op een grotere hoeveelheid smeltwater die dan uit de polders gemalen moet worden. Ook de natuurlijke toevoer van kwelwater zal weer op gang komen. Hierdoor zal het waterpeil op de boezem stijgen. De beslissing om gedoseerd af te stromen bij Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen is hier door ingegeven. Zo houdt het waterschap de boezem op peil en kan bij een eventueel nieuwe vorstperiode de ijsgroei weer snel worden gestimuleerd.

Informatie

Elke vorst- en dooiperiode is anders en vraagt om maatregelen op maat. Daarom blijft het waterschap alert. Bovendien staat het waterschap elke winterdag in contact met de Friesche IJsbond. Dit is het voorlopig laatste bericht over de werkzaamheden van Wetterskip Fryslân om ijsaangroei te stimuleren. Zodra de weersomstandigheden hier aanleiding toe geven, geven we opnieuw dagelijkse berichten uit over het te voeren waterbeheer.