Vereniging Nederlandse Gemeenten

Wmo wordt maatwerk

09.12.2010

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een nieuwe modelverordening Wmo gemaakt die gemeenten op een radicaal andere manier laat werken. In De Kanteling draait alles om de individuele behoefte van de klant. Voortaan krijgt iedereen die hulp nodig heeft een persoonlijk gesprek om te achterhalen wat voor ondersteuning het beste past. Met de nieuwe Wmo-verordening krijgt de burger veel meer te zeggen over de eigen situatie. Dit omdat er resultaatgericht wordt gewerkt, in plaats van claimgericht. Met de Kanteling kan het beschikbare geld voor de Wmo veel gerichter worden besteed.

De basis van De Kanteling is de compensatieplicht die in artikel 4 van de Wmo wordt genoemd. Gemeenten hebben de plicht om burgers met een beperking op een aantal specifieke punten te ondersteunen. Maar er wordt niet gezegd hoe dat moet. De VNG heeft daarom een model ontwikkeld dat gemeenten ruimte geeft beleid te maken dat past bij de lokale situatie. Ook de burger krijgt meer invloed op de hulp die wordt geboden. Nu gebeurt het soms dat mensen thuishulp krijgen terwijl ze liever naar het buurthuis worden gebracht voor een praatje.

Een aantal pilotgemeenten werkt al ruim een jaar `gekanteld'. De resultaten zijn zeer positief. Zo heeft Helmond bijvoorbeeld maatwerkers geĂŻntroduceerd. Die kijken vooral naar de individuele ondersteuningsbehoefte en mogelijkheden van de burger. Ook bieden zij een deel van de bestaande individuele hulp bij het huishouden, de was en de strijk, aan als collectieve voorziening.

De VNG heeft de nieuwe modelverordening ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) en de koepel van ouderenorganisaties CSO. Er zijn acht resultaatgebieden geformuleerd waar burgers gemeenten aan kunnen houden. Het gaat om ondermeer: wonen in een schoon en leefbaar huis, beschikken over schone draagbare en doelmatige kleding en je lokaal kunnen verplaatsen per vervoermiddel. Gemeenten kunnen uiteraard verder gaan in hun ondersteuning, dat is beleidsvrijheid.

Samen met de modelverordening presenteert de VNG nieuwe beleidsregels en een nieuw modelbesluit. In de beleidsregels wordt de compensatieplicht met allerlei praktijkvoorbeelden verder uitgewerkt. In het modelbesluit worden bedragen van vergoedingen, eigen bijdragen etc. opgenomen.

Bijeenkomsten
Begin 2011 organiseren de VNG, CG-Raad, CSO en het programma VCP gezamenlijk bijeenkomsten voor gemeenten waarin werken met de nieuwe modelverordening verder wordt toegelicht. De modelverordening wordt binnenkort naar alle gemeenten verstuurd.