Laurens opent unieke woonvorm voor mensen met hersenletsel

09/12/2010 13:18

Laurens

Mensen met een niet aangeboren hersenletsel - na bijvoorbeeld een hersenbloeding of ongeluk - die zelfstandig willen wonen op een boerderij en daar met andere bewoners willen werken en wonen kunnen vanaf januari 2011 terecht in Laurens De Landshoeve in Oostvoorne.

Samen leven en samen werken

De bewoners van Laurens De Landshoeve wonen zelfstandig, maar ook in een groep en nemen actief deel aan de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Mensen met hersenletsel reageren vaak anders dan voorheen, praten anders en ervaren de dingen om hen heen anders. Zij kunnen last hebben van bijvoorbeeld: concentratie- of geheugenproblemen, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, verlies van initiatief, impulsief en ontremd gedrag, spraakstoornissen, verlammingen, problemen in denken en beoordelen. De dagstructuur levert een aanzienlijke bijdrage aan het herstel en/of behoud van functies en is een belangrijk onderdeel van het wonen op de boerderij.

Professionele zorg en begeleiding

Samen nemen de bewoners actief deel aan werkzaamheden die het dagelijks leven en het leven op het platteland met zich mee brengen. Hierbij gaan we uit van wat de bewoners kunnen en leuk vinden. Deze combinatie van wonen en werken met 24 uur per dag professionele zorg en begeleiding op één plek maakt deze woonvorm uniek in Nederland.

Voormalige boerderij

De Landshoeve is een voormalige boerderij die in 2010 volledig nieuw is opgebouwd. Er zijn 16 eenpersoons appartementen. Alle appartementen zijn voorzien van een eigen toegangsdeur, een zit/slaapruimte met een pantry en een volledig ingerichte badkamer. Mensen met hersenletsel kunnen zich aanmelden en in aanmerking komen voor een appartement.

Kosten

Om de kosten van verblijf grotendeels vergoed te krijgen vanuit de AWBZ, is een ZZP-indicatie VgV 6 of 7 voor verblijf of een ZZP-indicatie LG 3 of 4 inclusief dagbesteding nodig. Daarnaast betalen bewoners, zoals gebruikelijk in een AWBZ-voorziening, een wettelijk vastgestelde, inkomensafhankelijke bijdrage.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om op Laurens De Landshoeve te wonen? Neemt u dan contact op met Nathalie Out, teamleider van De Landshoeve via telefoonnummer 06 205 583 93.

Kenmerken hersenletsel

Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 60.000 á 70.000 mensen te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Naast een CVA (hersenbloeding, herseninfarct) en hersenbeschadiging als gevolg van een ongeluk valt te denken aan een hersentumor, epilepsie, een ziekte als MS of Parkinson, of een zuurstoftekort in de hersenen.





http://www.laurens.nl