Artsen zonder Grenzen

Cholera Haïti nu vooral zorgelijk op platteland

09-12-2010

Ondanks rellen ging de zorg van Artsen zonder Grenzen voor cholerapatiënten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince deze week door. Op dinsdagavond brak onrust uit in de stad, nadat de uitslagen van de presidentsverkiezingen waren bekendgemaakt. De cholera-epidemie treft het noorden van het land nu het zwaarst.

Klinieken

Als voorbereiding op mogelijke rellen hadden onze teams een aantal klinieken voorzien van extra chirurgisch en ander medisch materiaal. Via radiostations deden we oproepen onze ambulances door te laten en lieten we weten dat gewonden terecht konden in onze klinieken. Tijdens de rellen kregen onze ambulances vrij doorgang door de barricades. Uiteindelijk verzorgden onze teams 14 slachtoffers van het geweld, van wie 9 mensen met schotwonden. Ook bleef het mogelijk cholerapatiënten met spoed op te nemen.

Cholera

Het aantal gevallen van cholera blijft erg hoog in Port-au-Prince, maar lijkt wel te stabiliseren. In haar 13 choleracentra heeft Artsen zonder Grenzen tot nu toe 14.000 mensen behandeld, van wie 1.800 in de afgelopen week. In Artibonite, waar de epidemie begon, neemt de epidemie af. In de afgelopen 7 dagen werden 870 patiënten opgenomen. In totaal zijn er nu 21.000 mensen behandeld.

Epidemie

De cholera-epidemie treft het noorden van het land inmiddels het zwaarst. De ziekte verspreidt zich daar pas sinds 2 weken. Onze teams hebben cholerabehandelcentra in de steden Cap Haitien en Port-de-Paix. In het noorden nemen de teams iedere dag zo'n 380 patiënten op, waaronder 200 in Cap Haitien. 300 mensen worden daar op dit moment verpleegd. In Port-de-Paix nemen we meer dan 100 patiënten per dag op. Het aantal bedden daar is uitgebreid tot 130.

IJsberg

`Vaak zien we alleen maar het topje van de ijsberg', zegt coördinator in noordelijk Haïti David Schrumpf van Artsen zonder Grenzen. `We weten dat mensen aan cholera overlijden in afgelegen dorpen en we proberen ze te bereiken per auto, motorfiets of soms te voet. We zetten rehydratatiepunten en behandelcentra op.'

Zuiden

Ook in het zuiden van het Haïti, dat tot nog toe relatief gespaard was gebleven, is de epidemie nu doorgebroken. Artsen zonder Grenzen heeft er dan ook cholerabehandelcentra opgezet, met name in Léogâne, Jacmel, Les Cayes en Jeremie.

Behandeling

`De bevolking is erg bang in de gebieden waar de cholera nieuw is', zegt Alan Lefebvre, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. `Ze vrezen dat een behandelcentrum de ziekte naar hun dorp zal brengen. Het is een hele uitdaging om de mensen ervan te overtuigen dat we patiënten een behandeling geven die werkt.'

Patiënten

Sinds het begin van de cholera-epidemie in Haïti heeft Artsen zonder Grenzen nu al meer dan 51.000 patiënten behandeld. De voorbij week waren het er elke dag 1.100. Meer dan 4.000 Haïtiaanse medewerkers werken samen met 260 internationale collega's aan de bestrijding van de epidemie.

Meer weten over onze projecten in Haïti