Premiedaling autoverzekeringen zet door

09/12/2010 15:06

Independer.nl

Al sinds 2006 laten de premies van autoverzekeringen een dalende trend zien. Dat blijkt uit de premie index autoverzekeringen die financiële vergelijkingssite Independer.nl sinds 2006 iedere maand bijhoudt. Begin dit jaar stond de index op 75, deze steeg in september naar 79. De afgelopen maanden is de index opnieuw gedaald naar 76. Een opvallende ontwikkeling omdat experts al geruime tijd een premiestijging voor autoverzekeringen verwachten. De verhouding tussen premie-inkomsten en schade-uitkeringen is niet meer in balans.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich nu zorgen. Zij trok 8 december jl. aan de bel en vraagt verzekeraars om een premieverhoging. DNB schrijft verzekeraars aan en kondigt een strenge toetsing op de zogenaamde premietekort reserve aan. Deze reserve geeft aan of er genoeg geld is om risico's op te kunnen vangen. Daarnaast wil DNB een toelichting op de meerjarenstrategie van de verzekeraars, om zo het risico van insolvabele verzekeraars te vermijden. Het Verbond van Verzekeraars reageert met de mededeling de dat positie van verzekeraars solide is, al erkennen ze dat dit een belangrijk signaal is. De solvabiliteit zou halverwege 2010 271% zijn.

Independer.nl riep al eerder op om de actuele solvabiliteitscijfers inzichtelijk te maken voor de consument (zie: http://weblog.independer.nl/opinie/hoe-zeker-is-de-verzekeraar/). Daar zijn intussen gesprekken over geweest met AFM, DNB en Verbond van Verzekeraars. De insteek is positief, maar er is helaas weinig concrete voortgang.

Bekijk de premie index autoverzekeringen:

http://weblog.independer.nl/autopremie-index-autoverzekering/





http://www.independer.nl