Plan Nederland

Vooral meisjes slachtoffer van klimaatverandering

09 december 2010

Op de grote klimaatconferentie in Cancún, Mexico, waarschuwt Plan dat vooral kinderen de prijs betalen voor de gevolgen van klimaatverandering. Bij toenemende droogte, honger, volksverhuizingen, watersnood of conflicten over hulpbronnen zijn kinderen het meest kwetsbaar. Recent onderzoek van Plan laat daarbij zien dat juist meisjes slachtoffer zijn van klimaatverandering. De consequenties zijn voor hen ernstiger dan voor jongens.

Het onlangs verschenen Plan-onderzoeksrapport 'Weathering the Storm: Girls and Climate Change' schildert een somber beeld van de situatie van meisjes bij klimaatverandering. Zo blijkt dat:
* meisjes van school worden gehaald bij extreme weersomstandigheden om thuis te helpen of om bij te dragen aan het gezinsinkomen;
* meisjes worden gedwongen te gaan werken als huishoudelijke hulp of landarbeider als de familie wordt getroffen door een ramp;
* meisjes verantwoordelijk zijn voor het halen van water en daar in periodes van droogte een dagtaak aan hebben;
* meisjes in een rampsituatie steeds jonger worden uitgehuwelijkt, omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen in een crisissituatie;
* meisjes massaal slachtoffer zijn van seksueel misbruik na een ramp, vooral als ze in de chaos hun familie zijn kwijtgeraakt.

De bevindingen in het rapport geven aanleiding tot grote zorg, vindt Plan. Plan roept regeringen dan ook op juist meisjes bewust te maken en hen te leren omgaan met de risico's die zij lopen en de gevaren die zij het hoofd moeten bieden. Ook pleit Plan voor gelijke toegang tot onderwijs voor jongens en meisjes. Een goede voorbereiding via het onderwijs op de gevolgen van klimaatverandering nu, garandeert een nieuwe generatie volwassenen die beter in staat is met klimaatverandering om te gaan.

Belangrijk is bovendien meisjes een actieve rol te geven in het debat over klimaatverandering. Meisjes en jongens moeten worden betrokken bij beleid en bij programma's die de gevolgen van klimaatverandering hanteerbaar moeten maken. De stem van meisjes moet daarbij door alle betrokkenen worden gehoord en serieus worden genomen.

Weathering the storm: girls and climate change
""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20