Gemeente Westervoort

Betere bereikbaarheid Westervoort met station

De mobiliteit in de Stadsregio Arnhem Nijmegen krijgt per 11 december 2011 een forse impuls. De reiziger beschikt dan over een nieuw treinstation in Westervoort. Nu de voorbereiding in een afrondende fase verkeert, onthullen ProRail, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Westervoort vandaag een informatiebord met een schets van het nieuwe station.

Het station zal een enorme impuls geven aan de bereikbaarheid van Westervoort. Naar verwachting zal het station 2500 reizigers per dag trekken. Het nieuwe station komt tegenover het gemeentehuis te liggen en maakt onderdeel uit van het centrumplan van de gemeente Westervoort. Station Westervoort komt op het traject Arnhem-Doetinchem tussen de stations Arnhem Velperpoort en Duiven.

Sociale veiligheid
Anders dan gebruikelijk bij regionale stations, is gebruik gemaakt van een architect naast de aannemers. Deze zorgde onder andere voor extra aandacht voor sociale veiligheid. Onder het station, dat op een spoordijk komt, wordt nu een viaduct aangelegd dat toegankelijk is voor fietsers en voetgangers. Hierbij is speciaal gelet op de breedte, zodat men met een veilig gevoel de andere zijde van het station kan bereiken.

Bereikbaarheid station
Aan het nieuw te ontwikkelen stationsplein komen haltes voor bussen en taxi's. Ook is gedacht aan goede parkeervoorzieningen rondom het station. Er worden 180 parkeerplaatsen gerealiseerd en er komt een Park&Ride faciliteit. Voor de fiets komen er 150 stallingenplaatsen aan de noordzijde en 300 stallingsplaatsen aan de zuidzijde.

Bouw
De bouw van het station start, als alles volgens planning verloopt, in april 2011. De gemeente Westervoort gaat in de zomer van 2011 aan de slag met de reconstructie van het kruispunt bij het station. Dit is gelijktijdig met de werkzaamheden aan de Brugweg zodat er maar één keer overlast ontstaat. Meer informatie over station Westervoort en het programma Stadsregiorail staat op de nieuwe website www.stadsregiorail.nl.

Kosten
De kosten van het station worden betaald door de stadsregio (circa EUR 10 miljoen). De gemeente betaalt de stationsomgeving. Hiervoor ontvangt de gemeente subsidies van de provincie Gelderland, het ministerie, de Europese Unie en de stadsregio.

Informatiebord
Ciska Wobma (wethouder Westervoort), Jaap Modder (voorzitter stadsregio) en Jan Mulder (regiodirecteur ProRail) viel de eer te beurt vandaag het informatiebord te onthullen. De stadsregio is vanuit het programma Stadsregiorail opdrachtgever voor het station. De gemeente Westervoort is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de stationsomgeving. ProRail ontwikkelt en realiseert het nieuwe station.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl