Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 9 december 2010

Ilperveld trekt veel bezoekers
Investeringen in bezoekerscentrum bij Landsmeer succesvol

Landschap Noord-Holland heeft de afgelopen periode een aantal projecten uitgevoerd om het bezoekerscentrum in het Ilperveld aantrekkelijker te maken. Ook is er meer aandacht besteed aan voorlichting. Het resultaat is dat in 2009 en dit jaar aanmerkelijk meer bezoekers langs kwamen. In 2009 werden in het bezoekerscentrum een nieuwe balie en een koffieautomaat geplaatst. Verder zijn de steigers bij de opstapplaatsen voor de boten en kano's vernieuwd en kwamen er informatieborden. Dit gebeurde met steun van Louisa van der Velde Stichting en veel vrijwilligers. Dit jaar kwamen er ruim 14.000 bezoekers en in 2009 waren dat er zelfs bijna 15.000. Een flinke toename ten opzichte van vorige jaren toen er zelden meer dan 10.000 kwamen. Landschap Noord-Holland heeft de ambitie in de komende jaren 20.000 bezoekers te verwelkomen en wil dit realiseren zonder nadelige effecten op de natuur. Dit jaar brachten maar liefst 100 klassen een bezoek. Vrijwel altijd in combinatie met een vaartocht door het Ilperveld of een andere buitenactiviteit. Meestal zijn het leerlingen van het basisonderwijs, maar ook van het voortgezet onderwijs komt er regelmatig bezoek. Bijzonder is de jeugdclub de Waterratten voor kinderen van 7-12 jaar. Ze trekken er maandelijks op uit om spannende dingen te doen. De scholieren en de Waterratten hebben tijdens hun bezoek gewerkt aan het langhuis achter het Bezoekerscentrum. Dit educatieve bouwwerk laat zien hoe de eerste bewoners duizend jaar geleden in het Ilperveld woonden. Het wordt gebouwd van materialen uit het natuurgebied zoals wilgen, riet, klei en koeienpoep.

Een ander succes was de minicursus kanovaren die voor het eerst werd georganiseerd. Volgend jaar staat er een minicursus roeien op het programma. Het bezoekerscentrum wordt in toenemende mate verhuurd als vergaderruimte. Bedrijven en organisaties gebruiken het ook voor cursussen.

Landschap Noord-Holland wil ook graag de expositie vernieuwen. Het Landschap wil laten zien hoe belangrijk mensen zijn voor de toekomst van het Ilperveld. Een groot deel van het geld is er inmiddels, voor het restant worden nog enkele sponsors gezocht. Bezoekerscentrum Ilperveld ligt aan de Kanaaldijk bij Landsmeer. Het is in de winterperiode gesloten, behalve als er wordt geschaatst. 15 maart gaat het weer open. Voor meer informatie over het bezoekerscentrum en de mogelijkheden in het Ilperveld kunt u contact opnemen met de coördinator Louella Doornhein, tel. 020 - 482 5520 of 06 - 33326403. Foto: Er wordt nog steeds druk gewerkt aan het bouwen van het langhuis.