Gemeente Amsterdam stadsdeel West


PERSBERICHT
Amsterdam, 9 december 2010

Conferentie (debatdag voor de mensenrechten) op 10 december

In het kader van de dag van de mensenrechten op 10 december is er op deze dag een conferentie die geopend wordt door de stadsdeelvoorzitter van West, Martien Kuitenbrouwer. Het thema van de bijeenkomst is: Grondrechten en Burgerschap versus uitsluiting en extremisme. Ook andere thema's komen aan de orde zoals: vrijheid van meningsuiting en intolerantie. De conferentie is van 18.00 - 22.30 uur in Partycentrum Palet, Jan van Galenstraat 315 A. Er zijn gastsprekers voor verschillende onderwerpen. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door bewonersinitiatieven baarsjes, KMM, Aknarij, KMAA en FBS.

Kunstproject Shine verlicht West (herhaling)
Zaterdag 11 december om 16.30 uur is de aftrap van het kunstproject Shine. Hiervoor hebben buurtbewoners en leerlingen van drie basisscholen uit West honderd lantaarns met een persoonlijke ster, teksten en tekeningen ontworpen. De lantaarns vormen samen het lange 'Lichtlint' door Stadsdeel West. Zaterdag 11 december om 16.30 uur start een feestelijke optocht langs 'het Lichtlint' vanaf de Bakkerswinkel. Aansluitend is er een borrel in KunstENhuis, Polonceaukade 26. De lantaarns zijn te bezichtigen langs de Polonceaukade bij Cultuurpark Westergasfabriek. Daarnaast worden nog ongeveer vijfentwintig lantaarns tentoongesteld in de etalages in de Staatsliedenbuurt. Deze vormen gezamenlijk 'de Lichtkamers.' Zondag 12 december om 16.00 uur start bij de etalage in de Van Hallstraat 31 een rondleiding langs 'de Lichtkamers', de etalageroute in de Staatsliedenbuurt.
Kunstenares Elspeth Pikaar heeft het idee voor Shine ontwikkeld. Zij wil de verhalen en beelden van mensen over hun beleving van licht, verbinden tot een gezamenlijk kunstwerk. 'Het Lichtlint' en 'de Lichtkamers' zijn van 11 december 2010 t/m 6 januari 2011 te bewonderen en worden gerealiseerd in samenwerking met KunstENhuis en Stichting Kunsttraject.
Portefeuillehouder: Abdeluheb Choho
Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2309 0708

Delfts Blauw meets Hijab
Zaterdag 11 december is de vertoning van de documentaire Delfts Blauw meets Hijab, van Janina Pigaht, in de Chassékerk.
Deze film wordt vertoond in het kader van het etalageproject in de Chassébuurt en de tentoonstelling I am a Believer.
Stichting Creatief Initiatief organiseert met de drieluik 'I Believe in Evenings', drie speciale avonden rondom haar groepshow I am a Believer in de Chassékerk. Zaterdag 11 december zijn er twee vertoningen, om 20.00 uur en om 21.00 uur. Schuif aan in een warme yurt-tent met thee, glühwein en zoetigheid! De entree is 3 euro inclusief toegang tot de tentoonstelling. Graag vooraf aanmelden via info@creatiefinitiatief.nl. Kijk voor meer informatie over de documentaire en de filmmaker op http://delftsblauwmeetshijab.wordpress.com/
Kijk voor overige informatie op http://believer.creatiefinitiatief.nl

Schaatsen op het Mercatorplein
Vanaf zaterdag 11 december 2010 komt er een ijsbaan op het Mercatorplein. Met de komst van de ijsbaan gaat een langgekoesterde wens van bewoners en ondernemers in vervulling. De ijsbaan draagt op een positieve manier bij aan de sfeer en de uitstraling van het plein. Koek-en-zopie
De ijsbaan is geopend van zaterdag 11 december tot 3 januari 2011, dagelijks van 10.00 tot 21.00 uur. Naast de ijsbaan komen er ook verschillende attracties, zoals een koek-en-zopie, een muntenschuiver en een knuffel grijpkraan. Ook is het mogelijk om schaatsen te huren. De ijsbaan wordt beheerd door Kermis Plaza.
Kerstmarkt
Op zaterdag 11 december 2010 kunt u op het Mercatorplein ook volop genieten van een kerstmarkt. De sfeervolle kraampjes bieden kerst en cadeauartikelen aan en zorgen voor een echte kerstsfeer. De kerstmarkt is vanaf 10.00 uur open. Het stadsdeel wenst u een gezellige winter op het Mercatorplein toe.

Funky Sunday Markets (herhaling)
Op zoek naar last-minute cadeautjes? Iemand verrassen met een echt origineel kerstcadeau? Kom dan op 12 december naar de Funky Xmas Market op het Cultuurpark Westergasfabriek. Van 12.00-18.00 uur. Van interieurspullen, keramiek, mode en sieraden, tot design, vintage en kids' stuff. Allemaal aangeboden door de ontwerpers zelf. Laat je verrassen en inspireren! Proef verder de lekkere hapjes uit de verschillende keukens: van Schotse muffins en zelf te versieren Engelse cupcakes tot Franse delicatessen, Spaanse paella, Hollandse poffertjes en natuurlijk heerlijk warme glühwein.
Geniet op de binnen- en buitenterrasjes van live muziek, terwijl de kinderen zich vermaken met verschillende workshops of in de heerlijke speelruimte. De toegang is gratis! Kijk voor meer informatie op www.sundaymarket.nl.
Portefeuillehouder: Abdeluheb Choho
Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2309 0708

WG kunst kerst sale (herhaling)
In het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 december houdt WG Kunst een bijzondere verkooptentoonstelling. Meer dan honderd kunstwerken van honderd kunstenaars worden aangeboden voor honderd euro per stuk. Van oudsher zijn veel kostbare kunstwerken voor een klein bedrag aangeschaft, omdat men bij de (ver)koop geen idee had van de werkelijke waarde van het kunstwerk. Iemand kocht het gewoon omdat hij of zij het mooi vond. De wereldberoemde ets van Rembrandt, 'Christus geneest de zieken,' werd destijds voor 100 gulden verkocht, voor die tijd een flink bedrag. Deze bijzondere prent heeft de bijnaam '100 gulden prent' gekregen. In deze traditie geeft WG Kunst kunstliefhebbers de gelegenheid om voor het geringe bedrag van 100 euro een kunstwerk aan te schaffen. Alle deelnemende kunstenaars hebben voor deze gelegenheid iets bijzonders uit hun atelier gehaald of speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.
Kopers kunnen hun werk (uiteraard na betaling) meteen meenemen. Op de vrijgekomen plek wordt direct een ander kunstwerk geplaatst. Zo is sprake van een wisselende tentoonstelling. Zaterdag 11 en zondag 12 december, van 12.00 - 18.00 uur, WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 (WG-terrein).
Meer informatie: www.wgkunst.nl

Vader-zoondag in Het Woeste Westen
Zondagmiddag 12 december kunnen avontuurlijke jongens mét hun stoere vaders meedoen aan de activiteiten van de vader-zoondag in Het Woeste Westen. Laat je niet tegenhouden door het winterse weer, er zijn namelijk verschillende leuke dingen te doen!
Zo kun je leren vuur maken met een vuursteen, kastanjes poffen en broodjes bakken boven een kampvuur en een speerpunt vijlen uit speksteen. Je kunt meehelpen om soep te maken in een grote heksenketel (en proeven natuurlijk!). Dappere vaders kunnen zich geblinddoekt over een parcours laten leiden door hun eigen zoon. Verder is er een vraag- en antwoordspel 'Hoe deed jij het vroeger papa?'. Warme kleren en schoenen die vies mogen worden zijn aan te raden.
Het leuke van de vader-zoondag is dat vaders en zoons van elkaar leren, elkaar eens anders zien en met elkaar samenwerken. De slogans van Jong in Westerpark passen bij deze dag: Iedereen hoort erbij, we zorgen voor elkaar, we zorgen voor onze omgeving en we beheersen onszelf! Alleenstaande moeders met zoons en moeders en dochters die mee willen komen, zijn natuurlijk ook van harte welkom. De vader-zoondag vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in Het Woeste Westen, Overbrakerpad 3. De activiteitenmiddag kan plaatsvinden door een bijdrage van stadsdeel West in het kader van het programma Jong in Westerpark. Meer informatie: www.woestewesten.nl

Speelpleintje Lidewijdepad wordt opgeknapt
Het speelpleintje Lidewijdepad in de buurt Bosleeuw-midden (tussen de Gulden Winckelstraat en de Granidastraat) wordt altijd enthousiast gebruikt door de buurtkinderen. Het stadsdeel gaat het pleintje iets anders indelen zodat de kinderen er met nog meer plezier kunnen spelen.
Op woensdag 24 november konden de kinderen uit de buurt hun wensen voor het speelpleintje aangeven. Met de komst van ruim 20 kinderen heeft het stadsdeel een goed beeld van de wensen uit de buurt. Alle wensen en ideeën zijn verzameld en vertaald in een definitief ontwerp dat op woensdag 8 december aan de kinderen is gepresenteerd. Ze konden zich allemaal vinden in het ontwerp en kunnen niet wachten totdat het opgeleverd wordt.
De werkzaamheden starten waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2011en nemen enkele maanden in beslag. Het streven is dat de kinderen in de zomer weer volop kunnen genieten van het 'nieuwe' speelpleintje.
Meer informatie: Amina el Mhassani, tel.: 020 253 0425, e-mail a.el.mhassani@west.amsterdam.nl

Laatste netwerkbijeenkomst Ondernemershuis
Het Ondernemershuis sluit eind december haar deuren. Zij nodigen hun klanten, bedrijfsadviseurs en netwerk - zoals mensen uit de financiële wereld, Kamer van Koophandel, gevestigde ondernemers en Stadsdeel West - uit om het afscheid op maandag 13 december van 18.00 - 21.00 uur te vieren bij het Ondernemershuis West Binnen de Ring, Admiraal de Ruijterweg 84.
Een van de sprekers is portefeuillehouder Economische Zaken Abdeluheb Choho, die vertelt over de kansen in West voor ondernemers.

Programma netwerkbijeenkomst 'Inspiratie, kansen en guerilla' 18.00 uur 'Market yourself': Presenteer jouw bedrijf op 1m2 van het Ondernemershuis; dit is jouw platform, wees creatief!
19.00 uur 'Talk yourself into business': Speeddaten met (potentiële) ondernemers uit West 19.15 uur Inspiratie opdoen met:
Jeroen van Looijengoed - Guerrillamarketing in acht minuten Merel Bilderbeek - Lancering e-book 'De marktplaats der Ideeën', een handig stappenplan voor creatieve starters
Kim Herman - Low Budget Marketing Tips
Abdeluheb Choho - Kansen in West voor ondernemers door de ogen van een bestuurder in West
19.45 uur 'Share your inspiration and multiply!': Speeddaten 20.00 uur Netwerken onder het genot van een drankje/hapje en live muziek: 'The floor is yours'
21.00 uur Einde
Aanmelden
Kom op maandag 13 december naar het Ondernemershuis en neem jouw 'fysieke' bedrijfs/productpresentatie mee voor jouw 1m2.
Aanmelden via info@ondernemershuiswest.nl of bellen naar: 020 589 2930.

Nieuwe invulling ondernemersondersteuning
Het Ondernemershuis West binnen de Ring stopt met ingang van 1 januari 2011 en biedt vanaf die datum geen diensten meer aan. Stadsdeel West gaat de ondersteuning van (startende) ondernemers in het nieuwe jaar anders vormgeven. Uitgangspunt is dat ondernemers primair bij de Kamer van Koophandel (KvK) terecht kunnen. Het stadsdeel levert informatie die specifiek hoort bij het eigen gebied, zoals informatie over beschikbare bedrijfsruimten.
Bij het vaststellen van de ondernemersondersteuning in 2011 is uitgegaan van de vraag, de eigen kracht en het eigen initiatief van de ondernemer. Ondernemers kunnen voor advies en ondersteuning over allerhande zaken als ondersteuning bij het schrijven van ondernemersplannen, workshops en seminars terecht bij de KvK. De KvK organiseert wekelijks seminars voor ondernemers over o.a. huurrecht, marketing en het schrijven van een ondernemingsplan. Het stadsdeel vult dit aan met informatie over het eigen gebied: informatie over beschikbare bedrijfsruimte en subsidies van het stadsdeel. Ook gaat het stadsdeel jaarlijks 2 à 3 netwerkbijeenkomsten voor (startende) ondernemers organiseren. Bij het stadsdeel zijn twee accountmanagers en vijf winkelstraatmanagers beschikbaar voor vragen over de beschikbaarheid van betaalbare kleinschalige bedrijfsruimten. Ook verspreiden zij actief informatie over rolluiken- en etalagesubsidies onder (startende) ondernemers. Daarnaast staat veel informatie over producten, subsidies, procedures en regelgeving op www.west.amsterdam.nl/ondernemen en het digitale loket. Voor vragen over bedrijfsruimten, informatie over beschikbare subsidies en informatie over netwerkbijeenkomsten kunnen ondernemers contact opnemen met Jorien Röling (j.roling@west.amsterdam.nl / 020 253 0223) en Rawien Nehal (r.nehal@west.amsterdam.nl / 020 253 0221).
Voor specifieke vragen over (ondersteuning bij het schrijven van) ondernemersplannen, workshops, seminars en netwerkbijeenkomsten kunnen ondernemers contact opnemen met de Kamer van Koophandel , De Ruyterkade 5,1013 AA Amsterdam, 020 531 4000 of www.kvk.nl.
Portefeuille: Abdeluheb Choho
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

De Chemokar komt naar De Baarsjes
Op zaterdag 18 december komt de chemokar in De Baarsjes. Bij de chemokar kunt u klein chemisch afval en kleine elektrische apparaten inleveren. Op zaterdag 18 december staat de chemokar op de volgende halteplaatsen:
Surinameplein, bij de bloemenstal 10.00 - 10.30 uur Postjesweg 67 - 69 bij Albert Heijn 10.40 - 11.20 uur Mercatorplein 6 - 8 bij Dirk van de Broek 11.30 - 12.10 uur Jan van Galenstraat 93 - 95 bij Albert Heijn 12.20 - 13.00 uur Als de chemokar niet op de aangegeven plek kan staan parkeert hij zo dicht mogelijk in de buurt van de aangegeven halteplaats.

Gewijzigde openingstijden loketten Stadsdeel West rond de feestdagen
De openingstijden van de loketten en stadsdeelkantoor West zijn rond Kerst en Oud & Nieuw gewijzigd.
Loketten Burgerzaken en loket Vergunningen:

· Vrijdag 24 december en vrijdag 31 december 2010 zijn de loketten Burgerzaken en loket Vergunningen tot 13.00 uur open.

· Vrijdag 24 december en vrijdag 31 december 2010 is het stadsdeelkantoor tot 16.00 uur open voor bezoekers en informatieverstrekking. Houd rekening met de gewijzigde openingstijden als u een reisdocument, rijbewijs of vergunning wilt aanvragen of ophalen.
Loket PCH

· Vrijdag 24 december en vrijdag 31 december 2010 is tot 13.00 uur open. Ophaaldagen reiniging:

· Huisvuil wordt rond de feestdagen gewoon opgehaald.
· Op 26 december en 1 januari worden de straten geveegd en worden losliggend vuil,vuurwerk en glas opgeruimd.

· Tip: houd uw oud papier rond de jaarwisseling zoveel mogelijk binnen om vuurwerkbrandjes te voorkomen.

Evenementenagenda
http://www.west.amsterdam.nl/actueel/evenementenagenda