Provincie Utrecht

Commissie MME positief over startnotitie Ondernemen met nieuwe energie

De commissie Milieu, Mobiliteit en Economie besprak tijdens haar vergadering van 29 november 2010 het voorstel Ondernemen met nieuwe energie. Hiermee wil de provincie invulling geven aan de ontwikkeling van een innovatieve kenniseconomie in combinatie met de doelstelling klimaatneutraliteit.

In de startnotitie die hiervoor geschreven is, staat wat de provincie Utrecht met het Rifkin-rapport gaat doen. In het rapport staan mogelijke maatregelen voor ondernemen met nieuwe energie. De discussie werd vooraf gegaan door een toelichting van de Provinciale Commissie Leefomgeving ( PCL) over het door hen uitgebrachte advies over het Rifkin-rapport. De PCL is lovend over het initiatief om de aanbevelingen uit het rapport om te zetten in een concreet uitwerkingsvoorstel. De gekozen aanpak hiervoor kwalificeren zijn als vertrouwenwekkend, inspirerend en breed van opzet.

De PCL adviseerde om met name extra aandacht te schenken aan de ruimtelijke doorwerking en implicaties van eventuele maatregelen.

Positief
De commissie was positief over het voorstel. Hoewel er op veel gebieden snel actie noodzakelijk is, is het toch goed om niet te ver voor de muziek uit te lopen en goed na te denken bij het invoeren of subsidiëren van innovatieve technieken, omdat deze aanvankelijk soms erg duur zijn. Enkele fracties gaven aan dat de kostenbespiegeling in het Rifkin-rapport, dat de basis vormt voor dit voorstel, vaag en discutabel zijn. In zijn algemeenheid is de commissie van mening dat het nu tijd is om tot daden over te gaan en daarbij goed de samenwerking met andere partijen, zoals gemeenten en maatschappelijke organisaties, te zoeken en voldoende aandacht te schenken aan goede communicatie.