Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

gesteld

`Vergeten' watersnood van 1825 te boek gesteld

Publicatiedatum : 10 december 2010

Wijde Wormer

De 'vergeten' watersnood van 1825 staat centraal in de nieuwe uitgave van de Vrienden van de Hondsbossche. Heel Waterland, de Zaanstreek en de Zeevang kwamen tijdens deze ramp onder water te staan nadat de Waterlandse Zeedijk was bezweken.

Dit grote Waterlandse drama begon met een zware noordwesterstorm op vrijdag 4 februari 1825. 's Middags om drie uur vond de doorbraak plaats in de buurt van Durgerdam. Daar zat bij een geschutsplatform een stenen muur in de dijk en die begaf het. Het naar binnen stortende zeewater viel niet te stuiten. De bevolking trok zich terug op de zolders. Het vee werd snel naar de altijd wat hoger gelegen dorpskerken gedreven. De ellende was onbeschrijfelijk, maar gelukkig kwam de hulpverlening snel op gang. In Amsterdam organiseerde het college Zeemanshoop, een steunfonds van zeekapiteins, direct een reddingsactie. Met sloepen voeren de zeelieden het overstroomde gebied in en haalden de verkleumde slachtoffers op. Uiteindelijk eiste de ramp 'slechts' 11 mensenlevens, maar wel verdronken er duizenden stuks vee.

De overheid liet zich niet onbetuigd en organiseerde een nationale hulpactie, een van de eerste uit de geschiedenis. Door middel van een uitgekiend distributiesysteem werd de opbrengst van de collectes zo goed mogelijk over de slachtoffers verdeeld. Maar daarmee was het water nog niet van het land. Het een jaar eerder geopende Noordhollandsch Kanaal kon hierbij goede diensten bewijzen. Dat stond echter op gespannen voet met het belang van de scheepvaart. Om de grote zeeschepen te kunnen laten varen, was een hoog peil in het nog ondiepe Kanaal nodig. Ondanks luide betuigingen van het tegendeel, werden daarom de zeesluizen in Den Helder dicht gehouden. Het overstromingswater kon niet weg en Waterland bleef tot juni 1825 blank staan.

De auteur van het boekje, Frouke Wieringa, woont middenin het oude rampgebied in Broek in Waterland. In haar boerderij verdronken 30 koeien. "We moeten ons realiseren dat dit ons verleden is. We moeten niet denken dat de techniek ons helemaal beschermt. Dit blijft een permanente zorg", aldus Frouke Wieringa.

Watersnood in Waterland. De ramp van 1825 telt 64 bladzijden en is rijk en volledig in kleur geïllustreerd. Het is zolang de voorraad strekt te bestellen bij het hoogheemraadschap, info@hhnk.nl, tel. 0299-663000. Prijs EUR10,-. Het boekje wordt u binnen enkele weken met een nota toegestuurd. Leden van de Vrienden van de Hondsbossche krijgen het boekje vanzelf in de bus.