Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse bezuinigingen: het moet met minder!

Hoewel de plannen van de nieuwe regering nog niet helemaal bekend zijn, is duidelijk dat ook in Capelle flink bezuinigd moet worden. Hierdoor moet het gemeentebestuur pijnlijke keuzes maken. Het college stelt de raad daarom voor om tijdens de raadsvergadering van 13 december een pakket vast te stellen van EUR 8 miljoen aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen.

Hoewel de plannen van de nieuwe regering nog niet helemaal bekend zijn, is duidelijk dat ook in Capelle flink bezuinigd moet worden. Hierdoor moet het gemeentebestuur pijnlijke keuzes maken. Het college stelt de raad daarom voor om tijdens de raadsvergadering van 13 december een pakket vast te stellen van EUR 8 miljoen aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Hiervan is EUR 6 miljoen een gevolg van bezuinigingen die het Rijk aan de gemeenten oplegt en EUR 2 miljoen als buffer voor mogelijke risico's. Dit pakket aan bezuinigingen wordt bij de Voorjaarsnota 2011 gebruikt om het tekort in de meerjarenbegroting op te lossen. Deze voorjaarsnota wordt in juni 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. In de tussenliggende periode kunnen Capellenaren nog meepraten en meedenken over de voorstellen.

Drie principes: menselijk, niet ten koste van Capellenaren en toekomstgericht
Het college stelt voor om de pijn te beperken en de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Daarom wordt een zo groot mogelijk gedeelte van de bezuinigingen binnen de gemeentelijke organisatie behaald. Het pakket met bezuinigingen is door het college samengesteld na goed overleg met de gemeenteraad, Capellenaren, bedrijven en instellingen. Helaas moet bijna overal op gekort worden. Als leidraad bij het maken van het pakket heeft het college drie principes gehanteerd. Ten eerste moeten Capellenaren kunnen blijven rekenen op steun van de gemeente, als zij die echt nodig hebben. Ten tweede kiest het college er bewust voor om gemeentelijke belastingen en heffingen niet extra te laten stijgen om bezuinigingen op te vangen. Ten derde wil het college blijven investeren in de toekomst van een leefbare stad. In de stad moet het prettig wonen blijven en veilig zijn.

Besparingen in de bedrijfsvoering
Op de gemeentelijke organisatie wordt stevig bezuinigd. Een nog slankere en daadkrachtigere organisatie is het doel. In totaal is daarmee voor EUR 2,5 miljoen aan besparingen opgenomen. Hiervan is EUR
1,5 miljoen al doorgevoerd. De grootste besparingen worden behaald door minder aan personeel uit te geven, innovatiever te werken en meer gebruik te maken van e-dienstverlening.

Besparingen in het fysieke domein
In de buitenruimte wordt er een kleine EUR 1 miljoen bespaard. Het onderhoud op groen wordt versoberd. Verder wordt er minder uitgegeven aan speelplaatsen. De kosten van 'ville fleurie' moeten worden betaald uit de wijkleefbaarheidsbudgetten.

Besparingen in het sociale domein
In het sociale domein wordt tot 2015 ruim EUR 3 miljoen bespaard. De besparingen worden onder meer behaald door subsidies te verlagen. Hierbij is bekeken in hoeverre deze bijdragen aan gemeentelijke prioriteiten. Met het verlagen van subsidies gaan veel zaken van de gemeente terug naar de kerntaken. De voorgestelde bezuinigingen worden geleidelijk doorgevoerd vanaf 2012 met een bedrag van 6 ton tot uiteindelijk EUR 3 miljoen in 2015.

De onontkoombare bezuinigingen doen een zwaar beroep op de Capelse samenleving, waar de bezuinigingen moeten worden opgebracht. Het college rekent echter op begrip voor de moeilijke omstandigheden en heeft er vertrouwen in dat in goed overleg met de betrokken partijen de bezuinigen kunnen worden gerealiseerd.

Speerpunten voor de toekomst van Capelle
Ondanks de moeilijke bezuinigingskeuzes die het college moet maken, zijn er ook speerpunten benoemd om te investeren in de toekomst. Capelle moet een veiliger en leefbare stad zijn. De komende vier jaar investeert het Capelse college daarom in drie speerpunten: Capelle in balans, werk en veiligheid. De basis hiervoor ligt in het collegewerkplan `Zonder Meer'.

Capelle in Balans
Iedereen moet prettig kunnen wonen in Capelle. Het college wil een betere balans in aanbod in goedkope en duurdere woningen. Woningen die niet meer voldoen aan de wensen van deze tijd worden opgeknapt of vervangen door nieuwbouw. Verder wil het college de woonoverlast in een aantal wijken aanpakken.

Werk werk werk
Het college zet maximaal in om mensen aan het werk te krijgen. Daarbij worden Capellenaren aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheden, maar ook voor de Capelse samenleving. Verder wil het college meer werk maken van het behouden en het creëren van werkgelegenheid.

Veiligheid
Hoewel veiligheid de laatste jaren sterk verbeterd is, blijft er ruimte voor verbetering. Capelle moet de veiligste 50.000+ stad in de regio te worden. Het college zet hiervoor onder meer stadsmariniers in. Verder streeft het college naar een beter evenwicht tussen repressie en preventie. Er wordt ingezet op een betere samenwerking met onder meer politie, woningbouwcorporatie en Capellenaren.

Het bijbehorende raadsvoorstel over de bezuinigingen kunt u downloaden.