Gemeente Sneek


sneek swingend naar duvels eind

Werkzaamheden rijksweg A7 Sneek swingend naar duvels eind

Met een geweldige flashmob waaraan honderden Snekers en enthousiaste bestuurders meededen is afgelopen zaterdag de Rijksweg A7 bij Sneek geopend. Nog nooit dansten zoveel Snekers tegelijk voor het stadhuis. In een film was te zien wat er allemaal aan de weg gebeurd is in de afgelopen jaren. Ander hoogtepunt was het onthullen van de naam van de tweede houten brug. De winnende naam is Duvelsrak. Met de festiviteiten komt een eind aan een uniek project en een bijzondere samenwerking tussen Provincie Fryslân, gemeente Sneek en Rijkswaterstaat. Helemaal klaar is de weg nog niet, de laatste werkzaamheden vinden plaats. De weg wordt officieel opgeleverd in de zomer van 2011.

Gebiedsontwikkeling A 7 = succesvol af

De zuidelijke rondweg van Sneek is in vijf jaar veranderd van stadsrondweg tot snelweg. De zeven gelijkvloerse kruisingen zijn nu ongelijkvloers. Sneek is twee unieke houten bruggen rijker, maar ook een spooronderdoorgang, een aquaduct en een verhoogde ovale rotonde.

Bijzondere samenwerking

De samenwerking tussen Rijk, Provincie en Gemeente die tot stand kwam voor het project Rijksweg 7 Sneek is uniek in Nederland. De aanpak van een rijksweg op gemeentegrond uitgevoerd onder regie van de provincie heeft nooit eerder plaatsgevonden.

(430%20cell%20A7%20sluit-feest%20Sneek11-12-10%20132.jpg)

" Wij waren als provincie verantwoordelijk voor het werk aan een weg van het Rijk. Dat willen we nu ook bij Joure en Harlingen. We hebben het binnen budget en tijd geklaard. Maar het belangrijkste is dat Snekers erg betrokken zijn geweest bij dit project."; zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Wethouder gemeente Sneek Tom Metz: " De bijzondere samenwerking heeft geleid tot een nieuwe weg met een zeer bijzonder karakter. En met de aanpassingen is de verkeersveiligheid van Sneek sterk verbeterd. Het is een weg waar we als tweede stad van Fryslân trots op kunnen zijn. Een schoolvoorbeeld voor toekomstige projecten."

Hoofdingenieur-Directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland Peter Struik: "Het resultaat van het project is geweldig: de aanpak heeft 9 minuten tijdswinst opgeleverd. Dat is gelukt door een gedegen samenwerking tussen drie partijen met inzet van ieders eigen deskundigheid."

Nieuwe naam voor tweede houten brug: Duvelsrak

In september is een prijsvraag uitgeschreven voor de naam voor de 2^e houten brug, die op 20 november jl. is geplaatst. Hierop is net als bij de prijsvraag bij de 1^e houten brug, genaamd Krúsrak, enthousiast gereageerd. De jury, bestaande uit Peter Struik, Piet Adema, Tom Metz en Meindert Tangerman koos uit de ruim 200 inzendingen de nieuwe naam: Duvelsrak. Bedenkers van de naam en winnaars van de prijsvraag zijn Evert en Sietske van der Veen uit Sneek en Wytze van der Ley en Bonnie Metselaar uit Uitwellingerga/Oppenhuizen.

Duvelsrak was vroeger de naam van een knik in de Woudvaart die voor zeilboten moeilijk was om doorheen te varen. De naam heeft een sterke relatie met Sneek als Watersportstad en vormt een goed duo met Krúsrak.