Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, 073wu, 13 december 2010

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Bulte101213.htm

Vici-beurs voor Wageningse ontwikkelingseconoom

Onderzoek naar ontwikkeling landbouw in Afrika na conflicten

Hoogleraar Ontwikkelingseconomie prof. Erwin Bulte van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, krijgt met zijn groep een prestigieuze Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij ontvangt 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar effectieve methoden om de ontwikkeling van de landbouw in Afrika te stimuleren, met name in landen waar zich conflicten hebben afgespeeld. Voor dit onderzoek kan Bulte vier onderzoekers aantrekken voor vijf jaar.

De VICI-subsidie van NWO gaat naar excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de beste tien procent van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden.

Eerder, in 2005, ontving prof. Harro Bouwmeester van Wageningen University de beurs voor zijn onderzoek naar de communicatie tussen planten en hum omgeving.

Bulte en zijn team gaan onderzoeken onder welke omstandigheden landbouwontwikkeling in Afrika van de grond komt, nadat in de betrokken landen zich conflicten hebben afgespeeld. Zij willen weten hoe Afrikaanse boeren komen tot intensivering en commercialisering van de productie. Het vermoeden bestaat dat de institutionele context ("regels van het spel") hierbij een belangrijke rol speelt. Maar welke instituties zijn belangrijk, en hoe werkt dat dan precies? Is eigendomsrecht belangrijk, of samenwerking tussen groepen van boeren, of toch verticale verbanden tussen boeren en hun afnemers en leveranciers?

Op basis van onder andere een experimentele aanpak - waarbij in sommige dorpen wel bepaalde instituties worden gecreëerd en in andere niet ­- kijkt het team nauwkeurig welke ontwikkelingstheorieën kloppen. Om dit te onderzoeken werken de onderzoekers samen met non-gouvernementele organisaties (NGO's) en overheden.