Ingezonden persbericht



PERSBERICHT
13 december 2010

Cordaid Mensen in Nood introduceert streetview in Zuid-Soedan

Voor haar jongste campagne grijpt Cordaid Mensen in Nood naar een bekend fenomeen op internet: In Zuid-Soedan wordt Streetview ingezet om de situatie van vluchtelingen in beeld te brengen. De online campagne gaat vandaag 13 december van start.

De beelden laten de situatie in een vluchtelingenkamp met Congolese vluchtelingen in Zuid-Soedan zien. Duidelijk komt de woonsituatie naar voren, hoe mensen leven in hutjes met schamele bezittingen, kinderen die voetballen. Een 19-jarige vluchtelinge vertelt haar verhaal.

De online-campagne van Cordaid Mensen in Nood vraagt aandacht voor mensen die gevlucht zijn voor het Verzetsleger van de Heer (LRA) van rebellenleider Joseph Kony. Iedere maand nog slaan mensen op de vlucht voor het gruwelijke geweld van deze rebellen, die in kleine groepjes opereren in het grensgebied van Zuid-Soedan met Congo en Centraal Afrikaanse Republiek. In Zuid-Soedan verblijven ca 190.000 ontheemden en vluchtelingen.

Cordaid Mensen in Nood steunt via lokale organisaties de ontheemden en vluchtelingen in de omgeving van Yambio en voorziet hen van voedsel, water, medische zorg en tentzeilen. De campagne van Cordaid Mensen in Nood vraagt financiële steun voor deze hulp.

Referendum
Zuid-Soedan staat voor een historische beslissing op 9 januari a.s. De inwoners mogen zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid van het Noorden. Een grote stap, àls het referendum doorgaat, want het Noord-Soedan grijpt alles aan om het referendum te ontmoedigen.

Vanwege mogelijk te verwachten gewelddadigheden rondom het referendum en de instroom van Soedanezen uit het Noorden, bereidt Cordaid Mensen in Nood ook voor die situatie noodhulp voor en worden voorraden aangelegd.

Cordaid Mensen in Nood
Cordaid Mensen in Nood is het noodhulpfonds van Cordaid. Met meer dan 90 jaar ervaring steunen wij lokale partnerorganisaties in ontwikkelingslanden in het verlenen van noodhulp. Op het gebeid van wederopbouw hebben wij vaak projecten in eigen beheer (bijvoorbeeld Haïti, Pakistan, Atjeh)