INLIA


Raad van Kerken, Kerk in Actie en INLIA schrijven brief aan Raad van Europa (10-12-10)


Kerk in Actie, de Raad van Kerken in Nederland en INLIA vragen de Raad van Europa in een brief om aandacht te besteden aan beleidsvoorstellen op het gebied van migratie- en asielbeleid die niet in lijn zijn met het Europese Verdrag voor de Mensenrechten.

Tijdens het debat over het asielbeleid van het Kabinet-Rutte is een motie ingediend door de oppositiepartijen. Zij riepen de regering ertoe op om zich aan alle Europese verdragen en regelingen te houden op het gebied van migratie- en asielbeleid. Deze motie werd door de Tweede Kamer verworpen. Dit betekent dat niet alleen de Nederlandse regering naleving van deze mensenrechtenverdragen ontkent, maar dat ook een meerderheid in het parlement dit onderschrijft.

In het Gedoogakkoord staat dat de regering binnen bestaande juridische kaders, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), wil blijven. Maar in datzelfde akkoord worden vervolgens zaken voorgesteld die hier strijdig mee zijn, zoals beperkingen op gezinshereniging en een verhoging van de inkomenseis tot 120 procent van het minimumloon.

Omdat Kerk in Actie, de Raad van Kerken in Nederland en INLIA het naleven van Europese regels op het terrein van asiel- en migratiebeleid van fundamenteel belang vinden, vragen zij de Raad van Europa om de Nederlandse regering hierop aan te spreken.

Meer informatie:
De tekst van de brief aan de Raad van Europa d.d. 10 dec 2010 (pdf-bestand, Engelstalig)
De tekst van de motie Schouw c.s. (32 500 VI nr 51) d.d. 1 dec 2010 en stemmingsuitslag (pdf-bestand)

Zie ook de websites van Kerk in Actie en de Raad van Kerken in Nederland