Gemeente Breda

Vrijwilligerspenning 2010 naar mevrouw Marijke Timmermans en Voorleesexpress

Mevrouw Timmermans en de vrijwilligers van de VoorleesExpress Breda ontvangen tijdens een feestelijke uitreiking vanavond de Vrijwilligerspenning 2010 van de stad Breda. Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven, reikten twee penningen uit.

Mevrouw Timmermans krijgt de penning voor haar individuele inzet in het bestuur van de dorpsraad Ulvenhout, haar functie als secretaris voor de Volksuniversiteit in Breda en haar vrijwillige inzet als gids voor Staatsbosbeheer. De vrijwilligers van de VoorleesExpress Breda ontvangen de penning voor hun inzet om kinderen en hun ouders kennis te laten maken met het gesproken en geschreven Nederlands.

âVrijwilligers leveren een flinke maatschappelijke én economische impuls aan de stad. In Breda leveren ruim 47.000 vrijwilligers hun inzet aan de Bredase samenleving. Volgend jaar 2011 is uitgeroepen tot het 'Europees jaar van de Vrijwilligerâ. In het voorjaar verschijnt vrijwilliger@breda waarop we ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk schetsen en aangeven hoe we hiermee in Breda kunnen omgaan. Zowel vanuit de vrijwilligers, als vanuit de organisaties en Gemeente bekeken,â volgens Bob Bergkamp.

Marijke Timmermans Marijke Timmermans kon de vrijwilligerspenning niet persoonlijk in ontvangst nemen omdat ze op hetzelfde moment in Nigeria een prijs ontvangt voor haar inzet bij vrijwilligersprojecten daar. De penning is in ontvangst genomen door mevrouw Wilma Schillemans. Marijke Timmermans is bestuurslid van de Dorpsraad Ulvenhout. Zij is daarnaast secretaris voor de Volksuniversiteit in Breda en gids voor Staatsbosbeheer voor de scholen in. Binnen Noord-Brabant neemt zij deel aan de commissie Kleine Kernen en participeert zij in de organisatie: Reizigersoverleg Brabant, over openbaar vervoer in Noord-Brabant. Ze is vele avonden bezet met overlegsituaties en dagdelen om in de natuur groepen uitleg te geven. Het gemeentebestuur spreekt waardering uit voor de grote inzet en het vele werk dat mevrouw Timmermans voor de gemeenschap verricht.

VoorleesExpress
De vrijwilligers van de VoorleesExpress Breda zetten zich in voor dit project waarbij jonge kinderen worden voorgelezen en zo contact komen met het geschreven en gesproken Nederlands. Dit versterkt hun gevoel voor de Nederlandse taal en ook wordt hun woordenschat op deze manier uitgebreid.
De vrijwilligers gaan één keer per week, gedurende 20 weken langs bij een gezin om de kinderen voor te lezen en de ouders erbij te betrekken.

Â

Genomineerden
Het gemeentebestuur en de Stichting Breda-Actief hebben grote waardering voor de inzet van deze vrijwilligers. Het gaat met name om de belangeloze inzet van deze mensen die op veel verschillende terreinen in de Bredase samenleving actief zijn. De jury heeft 53 voordrachten beoordeeld. Het betreft 35 individuele kandidaten en 18 groepen.
De overige genomineerde individuele kandidaten waren de dames Chris van Faassen en
Ineke Dorst-Schenkel en de heren Rien Smits en Rein ten Klooster. De overige genomineerde groepen waren de vrijwilligers van Reddingsbrigade Breda, de groep kindertuinen de Molenley, Buurtbusvereniging Prinsenbeek en de Buddyâs voor jong dementerenden. Zij ontvangen een oorkonde vanwege hun bijzondere verdiensten voor de stad Breda.

Breda, 10 december 2010