Saxion
BR>

ma 13 december 2010

Twente Index 2010: regio aantrekkelijk voor hoogopgeleiden

De Twente Index, die vandaag voor het zesde achtereenvolgende jaar verschijnt, wil ondernemers en bestuurders in de regio op basis van feiten ondersteunen bij strategie- en beleidsontwikkeling.

Uit de Twente Index van dit jaar blijkt dat er meer mensen van buiten de regio naar Twente zijn gekomen dan in de voorafgaande jaren.

De bevolking stijgt door netto immigratie. Een deel van de toename wordt veroorzaakt door de inschrijving van buitenlandse studenten aan universiteit en hbo-instellingen en de komst van kenniswerkers. Ook is er een groei waarneembaar van studenten aan de grote Twente kennisinstellingen ROC, UT en Saxion.

Twente kent weliswaar een vertrekoverschot van jonge hoger opgeleiden, die met name naar de Randstad vertrekken, maar uiteindelijk gaat 60% van de in Overijssel geboren academici en hbo-opgeleiden in deze provincie werken.

Een geleidelijke krimp van de bevolking wordt in Twente pas verwacht in 2025. Dit zal echter per gemeente en per stadswijk sterk verschillen. Grootste daling wordt verwacht in Twentse randgemeenten zoals Tubbergen, Dinkelland en Haaksbergen.

De werkloosheid in Twente is tijdens de crisis opgelopen tot ver boven het landelijk gemiddelde, met name in de steden Almelo en Enschede. De werkloosheid doet zich met name voor onder laagopgeleiden.

Het herstel van de werkgelegenheid verloopt trager dan het Nederlands gemiddelde. De werkeloosheid onder jongeren daalt sneller dan onder andere leeftijdsgroepen.
Bij bepaalde sectoren in de maakindustrie is er thans weer sprake van omzetstijging en groei van arbeidsplaatsen, met name in de high tech-systemen en materialen.
Eerste signalen van toekomstige mismatch van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beginnen zich echter ook af te tekenen.