Drie Prins Claus Prijs laureaten op IDFA 2010

19/11/2010 16:27

Prins Claus Fonds


- Documentaire Soy Libre (I am Free) over Cubaanse blogster Yoani Sànchez te zien op IDFA


- Vertoning van I Wish I Knew van Chinese filmmaker Jia Zhang-Ke


- Bezoek aan IDFA van Mehrdad Oskouei, Iraanse filmmaker o.a. bekend van The Other Side of the Burka

Het IDFA toont dit jaar I Wish I Knew van de Chinese filmmaker Jia Zhang-Ke die een van de 2010 Prins Claus Prijzen zal ontvangen. Daarnaast zal op het IDFA de documentaire Soy Libre - I am Free van de Duitse filmmaakster Andrea Roggon te zien zijn. De documentaire toont het leven van Cubanen en hun kijk op vrijheid. De Cubaanse blogster Yoani Sànchez, tevens Prins Claus Prijs laureaat dit jaar, heeft een prominente rol in de documentaire. Tot slot zal de Iraanse filmmaker Mehrdad Oskoui aanwezig zijn in Amsterdam. Het IDFA vertoonde eerder zijn werk (o.a. The Other Side of the Burka in 2006). Jia Zhang-Ke, Yoani Sanchez en Mehrdad Oskouei ontvangen hun Prins Claus Prijs van EUR 25.000,- na 17 december uit handen van Nederlandse ambassadeurs in respectievelijk China, Cuba en Iran. De Grote Prins Claus Prijs van EUR 100.000,- zal op vrijdag 17 december worden uitgereikt door ZKH Prins Friso in het Koninklijk Paleis Amsterdam aan de Algerijnse uitgever Barzakh Editions.

Yoani Sànchez - Cuba

Yoani Sànchez (geb. 1975, Havana) is een voorloper in het gebruik van sociale media voor het doorbreken van opgelegde grenzen. Ze promoveerde in de filologie en wijdt zich nu aan de mogelijkheden die het internet biedt voor maatschappelijke veranderingen en het beïnvloeden van de publieke opinie. Yoani Sànchez is webmaster, columnist en redacteur van Desde Cuba, een online nieuwsportaal. In 2007 begon ze een blog, Generation Y, een gevolg van haar vastbeslotenheid om de beschikbaarheid van informatie te vergroten en zich uit te spreken ongeacht het gevaar dat daaraan is verbonden. Regelmatig bevatten haar blogs pittig commentaar op haar dagelijkse omgeving. Ze richt zich niet op de wereldpolitiek, maar geeft haar subjectieve mening over de praktische problemen in het dagelijks leven. Ze benadrukt het belang van materiële autonomie voor actief burgerschap: ze schrijft onder andere over onbetaalbaar voedsel en de opgeblazen gang van zaken in het parlement en het gebrek aan zinvolle hervormingen.

Sànchez kan elk moment gearresteerd worden vanwege haar controversiële werk in een omgeving die bol staat van de strikte controle en censuur. Er is een beperkte toegang tot internet en overheidsfilters vertragen en blokkeren Generation Y. Haar lokale aanhangers verspreiden haar teksten per mail en USB-sticks en vrijwilligers vertalen haar Spaanse verslagen in 22 talen. Generation Y heeft een exponentiële groei doorgemaakt. Het is één van de populairste blogs op het internet. Yoani Sànchez wordt geëerd met een Prins Claus Prijs van EUR 25.000,- omdat haar blog de wereld in staat stelt kennis te nemen van de dagelijkse realiteit in Cuba, omdat haar inspirerende en moedige voorbeeld tot zwijgen gebrachte mensen een stem geeft en omdat ze het grote belang van ICT voor maatschappelijke verandering en ontwikkeling aantoont.


- Soy Libre - I am Free van Adrea Roggon (2010, 87 min) is te zien op maandag 22 november en dinsdag 23 november.

Jia Zhang-Ke - China

De filmmaker Jia Zhang-Ke (geb. 1970, Fenyang) heeft zich losgemaakt van de historische drama's en politieke idealiseringen van eerdere generaties om een andere realiteit over te dragen. Hij verbeeldt het leven van een jonge zakkenroller en zijn banden met anderen (Xiao Wu, 1997); mensen die te maken krijgen met werkloosheid, ouder worden en een staat die zich niet houdt aan beloftes (24 City, 2008); ontheemden die te maken krijgen met de vernietiging van openbare gebouwen, met huizen die verdwijnen onder het wassende water van de Three Gorges Dam en de banden tussen mensen die tot het uiterste op de proef worden gesteld (Still Life, 2006). De films vertellen parallelle verhalen over de dagelijkse realiteit van gewone mensen in China die worden geconfronteerd met de vernietiging van hun sociale omgeving, hun herinneringen en hun maatschappelijke verbanden ten bate van economische vooruitgang.

Jia Zhang-Ke wordt geëerd met een Prins Claus Prijs van EUR 25.000,- voor de bijzondere esthetische en intellectuele kwaliteiten van zijn werk, voor het maatschappelijke engagement waarmee hij de realiteit van de levens van gewone mensen belicht en voor zijn belangrijke bijdrage aan de lokale culturele identiteit.


- I Wish I Knew van Jia Zhang-Ke is een poëtisch portret van Shanghai, de grootste stad van China en tevens de grootste haven ter wereld en is te zien van woensdag 24 tot vrijdag 26 november en op zondag 28 november.

Mehrdad Oskouei - Iran

De films van Mehrdad Oskouei (geb. 1969, Teheran) brengen onbekende perspectieven voor het voetlicht en weerleggen vooroordelen op een unieke manier. Na zijn studie aan de kunstacademie in Teheran, theaterwerk en korte films maakt Oskouei nu realistische rapportages. Zijn hybride filmische taal is documentair, poëtisch en dramatisch en stelt hem in staat om de gelaagde Iraanse werkelijkheid weer te geven. Wat zijn films zo bijzonder maakt, is het vertrouwen dat hij wekt bij en zijn toewijding aan de mensen die hij filmt.

In The Other Side of the Burka (2004), een onderzoek naar het grote aantal zelfmoorden onder vrouwen in een patriarchale enclave in Zuid Iran, bereikt hij een niet eerder vertoonde openheid. In close-ups vertellen de vrouwen eerlijk en helder hun eigen verhaal en beschrijven ze hun pijn en levensomstandigheden. We zien hoe ze wonen, hun dagelijkse routine, en hun gemeenschappelijke rituelen. Deze beelden worden afgewisseld met indringende metaforen en momenten van psychische pijn, de glimp van een schouder, een lichaam bedekt door een lijkwade. Zijn 24 films zijn gebaseerd op diepgaande ontmoetingen met weduwen, wezen en jeugdige criminelen, en onderzoeken Iraanse ervaringen met gebroken gezinnen, plastische chirurgie en stedelijke jeugdculturen. Oskouei heeft een grote passie voor het belang van films voor maatschappelijke ontwikkelingen en heeft de Short Film Society opgericht die workshops organiseert om jonge filmmakers te stimuleren.

Mehrdad Oskouei wordt geëerd met een Prins Claus Prijs van EUR 25.000,- voor zijn ontroerende, informatieve en indringende films die tot stand komen onder moeilijke omstandigheden en die een uiting zijn van zijn oprechte betrokkenheid bij mensen en zijn toewijding aan een zuivere weergave van hun levens. Oskouei wil er vooroordelen mee slechten en er sociale rechtvaardigheid door bevorderen.


- Mehrdad Oskouei is tot 25 november in Nederland en beschikbaar voor interviews.