Maastricht University

Trefwoorden: zuivelproducten, metabole risicofactoren, metabool syndroom

Promotie mw.drs. Leonie E.C. van Meijl
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: prof.dr.ir. R.P. Mensink.
Titel: "The role of dairy products and constituents in metabolic risk management"
Vrijdag 17 december 2010, 14.00 uur

Het metabool syndroom is een combinatie van verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In dit project hebben we de effecten van zuivelproducten op deze risicofactoren bestudeerd bij proefpersonen met overgewicht. Op de langere termijn blijkt dat consumptie van halfvolle zuivelproducten de systolische bloeddruk (de bovendruk) verlaagt, maar geen positieve effecten heeft op andere risicofactoren. Op de korte termijn heeft melk negatieve effecten op het vetgehalte in het bloed direct na een maaltijd, maar positieve effecten op het glucosegehalte. Verder onderzoek moet aantonen of deze bevindingen ook gelden voor andere zuivelproducten, andere hoeveelheden, of andere populaties.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.