Vrije Universiteit Amsterdam

e3alignment: aanpak voor exploratiefase inter-organisatie business-ICT alignment


* Startdatum: 17-12-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: e3alignment: Exploring Inter-Organizational Business ICT Alignment


* Spreker: V.A. Pijpers


* Promotor: prof.dr. J.M. Akkermans


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De opkomst van ICT heeft er voor gezorgd dat bedrijven steeds meer informatie uitwisselen. De keerzijde is dat bedrijven veel middelen kwijt zijn aan het afstemmen van hun "business'' aan ICT zowel binnen de eigen organisatie als tussen organisaties. Deze afstemming wordt "`inter-organisatie business-ICT alignment'' genoemd. De vraag is echter niet wat alignment is, maar hoe alignment gecreëerd kan worden. Daarom stelt Vincent Pijpers de e3alignment benadering voor. De e3alignment benadering is een gestructureerde aanpak voor de exploratie fase van inter-organisatie business-ICT alignment.

e3alignment richt zicht op de interacties tussen bedrijven. Om complexiteit te reduceren worden vier perspectieven op interacties onderscheiden: strategie (strategische lange termijn interacties), waarde (uitwisselingen van goederen, diensten en geld), proces (uitwisselingen van fysieke objecten) en IS (uitwisselingen van informatie). Daarnaast maakt e3alignment gebruik van conceptueel modelleren. Elk van de vier perspectieven wordt geanalyseerd met behulp van een conceptuele modellering techniek. e3alignment"s conceptuele modellering stelt gebruikers in staat om op een hoog abstractie niveau te opereren, wat noodzakelijk is tijdens de exploratie fase van business-ICT alignment.

Verder levert e3alignment richtlijnen voor het proces van alignment tijdens de exploratie fase. Hierdoor is e3alignment niet een raamwerk voor alignment, maar een benadering voor het creëren van alignment. e3alignment stelt gebruikers in staat om inzicht te krijgen in wat de alignment problemen zijn, welke oplossingen er mogelijk zijn, en wat de consequenties zijn van de oplossingen. Uiteindelijk levert e3alignment een set van conceptuele modellen die een adequaat startpunt leveren voor de verdere ontwikkeling van inter-organisatie business-ICT alignment.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam