Gemeente Doetinchem

Achterhoekse gemeenten passen strooibeleid aan

bericht, 17 december 2010

De gemeenten Aalten, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn genoodzaakt terughoudend te strooien als gevolg van zouttekorten. In de hele regio worden alleen de hoofdroutes nog gestrooid.

De winter is dit seizoen al vroeg begonnen. Aan het begin van het seizoen waren de zoutsilo's van de 7 gemeenten goed gevuld. De afgelopen maanden hebben de gemeenten gezocht naar een mogelijkheid om gezamenlijk zout in te kopen en hierover een contract af te sluiten. Dit is helaas niet gelukt.
De reguliere zoutleveranciers AKZO en Eurosalt hebben alle instanties al geadviseerd zuinig te zijn in het gebruik. Ook bij andere leveranciers is slechts sporadisch zout te verkrijgen. Daarbij komt dat de prijzen van strooizout van leveranciers, buiten de reguliere om, extreem oplopen.

Alleen hoofdroutes

Omdat de winter nog niet voorbij is, moeten de gemeenten anticiperen op zouttekorten. Daarom hebben de gemeentes het strooibeleid aangepast. In de hele regio worden alleen alle hoofdroutes nog gestrooid. Hier en daar worden enkele hoofdstrooiroutes ook ingekort. Exacte informatie over de strooiroutes per gemeente is te vinden op de website van de verschillende gemeenten.

Alternatieven

De gemeenten hebben zich inmiddels aangemeld bij de zoutbank. Zodra er zout beschikbaar is wordt dit tussen de gemeenten verdeeld. Voorwaarde hiervan is wel dat de gemeentes een zuinig strooibeleid moeten hanteren. Een andere mogelijkheid is het strooien met zand of een zout/zand mengsel. Ook deze mogelijkheid word in de regio al toegepast. Een nadeel hiervan is dat een gedeelte van dit zand in het riool verdwijnt. De Gemeente Bronckhorst onderzoekt de mogelijkheid om met vloeibaar pekel de gladheid te bestrijden.

Wij vragen begrip voor het ongemak. Om de overlast te beperken kunt u het volgende doen:

- Houd de trottoirs bij het eigen huis schoon. Indien nodig help de ouderen die dit niet meer zelf kunnen.

- Veeg de sneeuw van de oprit niet op de openbare weg.